Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Veckans släkting

Var kommer människan ifrån och hur ser vår framtid ut? Häng med oss på en resa genom människans släktträd! Tillsammans med museets pedagoger och biologer gör vi en resa i åtta delar, som startar för 3,5 miljarder år sedan och som slutar i framtiden. Träffa våra släktingar och fascineras av evolutionens kringelikrokiga väg.

Bild på museets stromatoliter

Del 1: Stromatolit

På 1950-talet upptäcktes de första levande stromatoliterna i Australien, men det finns fossil som är hela 3,7 miljarder år gamla. I Sverige finns fossil ibland annat Sala i Västmanland. Men vilken roll har stromatoliterna spelat i människans utveckling?
Bild på en paradoxmask

Del 2: Paradoxmasken

Den här lilla masken saknar hjärna, könsorgan, kroppshåla och anus, men lyckas ändå leva i högönsklig välmåga. Och trots sin oansenlighet är den en evolutionär nyckelspelare som är släkt med människan i nedstigande led. Titta på del 2 i filmserien Veckans släkting, om paradoxmasken.
Senast uppdaterad: 2021-10-14 14:30