Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Veckans släkting

Var kommer människan ifrån och hur ser vår framtid ut? Häng med oss på en resa genom människans släktträd! Tillsammans med museets pedagoger och biologer gör vi en resa i åtta delar, som startar för 3,5 miljarder år sedan och som slutar i framtiden. Träffa våra släktingar och fascineras av evolutionens kringelikrokiga väg.

Bild av stromaltoliter

Veckans släkting del 1: Stromatoliten

På 1950-talet upptäcktes de första levande stromatoliterna i Australien, men det finns fossil som är hela 3,7 miljarder år gamla. I Sverige finns fossil ibland annat Sala i Västmanland. Men vilken roll har stromatoliterna spelat i människans utveckling?

Bild på en paradoxmask

Veckans släkting del 2: Paradoxmasken

Den här lilla masken saknar hjärna, könsorgan, kroppshåla och anus, men lyckas ändå leva i högönsklig välmåga. Och trots sin oansenlighet är den en evolutionär nyckelspelare som är släkt med människan i nedstigande led.

Bild på en lansettfisk

Veckans släkting del 3: Lansettfisken

En fisk är en fisk är en fisk. Eller? Nu ska det handla om lansettfisken, som faktiskt är någonting helt annat än en fisk. Den har inte ens en ryggrad, men anses kunna ge ledtrådar om hur ryggradsdjuren utvecklades.

Bild på spetsekorre

Veckans släkting del 4: Spetsekorren

Vi delar bland annat en mutation som gör att vi tycker om chili men vi delar inte inte det som forskarna kallar för den evolutionära baksmällan. Vi har kommit till vår närmaste släkting utanför primatgruppen. Se del 4 av Veckans släkting - spetsekorren här.

Bild på fyra schimpanser

Veckans släkting del 5: Schimpansen

Den här veckan är det dags att spela apa för nu träffar vi vår närmaste nu levande släkting - schimpansen. Vilken är schimpansens favoritfrisyr och bråkar den lika mycket som vi människor gör? Svaren på detta får vi i Veckans släkting del 5.

Bild på modell av floresmänniskan

Veckans släkting del 6: Floresmänniskan

Vem är en meter lång, bor i Indonesien och äter dvärgelefanter till middag? Svaret på den frågan är tokigt nog “glufsmormor” och i Veckans släkting förklarar vi närmare hur allt det här hänger ihop när vi idag träffar vår släkting floresmänniskan.

Bild på två homo sapiens

Veckans släkting del 7: Homo sapiens

Söker du en modern, suboptimal man med färgseende och bara lite ont i ryggen? Gillar du också att äta jäst frukt och ta långa månskenspromenader i Rift Valley? Då kan du sluta söka för här är Homo sapiens med alla sina styrkor och brister. Ett riktigt kap.

Människoansikte i plåt

Veckans släkting del 8: Framtidsmänniskan

Större ögon? Eller en extra arm kanske? Ja, hur tror du att människan kommer se ut i framtiden och vilka nya egenskaper tycker du vore bra att ha? När vi nu går i mål med det sista avsnittet av Veckans släkting spekulerar vi kring hur människan kan komma att se ut i framtiden.

Senast uppdaterad: 2021-11-17 14:20