Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Om museet

Göteborgs naturhistoriska museum.

Välkommen till den biologiska mångfaldens hus!

Göteborgs naturhistoriska museum är Göteborgs äldsta museum. Det bildades 1833 med Kungliga Vetenskaps- och Vitterhetssamhällets naturaliesamlingar som grund. Museet flyttade 1923 från Ostindiska huset till en egen nyuppförd byggnad i Slottsskogen och fick 1981 en tillbyggnad med utställningslokaler och verkstäder.

Museets samlingar omfattar cirka 10 miljoner djur och den permanenta utställningen uppvisar ett brett urval av jordens fauna - från encelliga amöbor till den stolta afrikanska elefant som tronar i däggdjursalens mitt.

Unika djur och miljöer

I den marina sektionen återfinns en ung blåval och i avdelningen om människans utveckling kan vi möta en skalenlig kopia av Lucy. Unikt för museet är Olof Gyllings välbevarade dioramor som förblivit orörda sedan 20-talet. Museets permanenta utställning rymmer också ett antal förklaringsmodeller till olika naturvetenskapliga skeenden. Därtill arrangeras föredrag inom relevanta områden, med såväl interna som externa föreläsare. 

Museet är medlem i NAMSA - Naturhistoriska museers samarbetsorganisation – och dess europeiska motsvarighet CETAF. Vi ingår även i ICOM, International Council of Museums, en internationell organisation för museer och yrkesverksamma inom museiområdet med syfte att utveckla och förbättra världens museer.

Sedan den 1 januari 1999 ägs och drivs museet av Västra Götalandsregionen. Sedan 1 januari 2020 ingår museet i Förvaltningen för kulturutveckling vilket är en sammanslagning av de tidigare förvaltningarna Kultur i Väst och Västarvet.

Läs mer om den nya förvaltningen här >>

Information & kontakt

Besöksadress: Museivägen 10

Postadress: Box 7283, 402 35 Göteborg

Tfn: 010-441 44 00
E-post: gnm@vgregion.se 

En mycket bra upplevelse i Swedish Welcome's certifiering

Vi ingår i Swedish Welcome, för bättre besöksupplevelser och hållbar utveckling. Läs mer om certifieringen

Senast uppdaterad: 2022-06-15 08:41