Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Filmade föredrag

Har du missat våra torsdagsföredrag? Nu finns flera av dem tillgängliga att se här eller på Youtubekanalen Natur- och kulturarv VGR, spellista Göteborgs naturhistoriska museum.

2020

Bild på Johan Eklöf i en fladdermusgrotta med text över
Få djur är så mytomspunna och samtidigt så förbisedda som fladdermössen. I myterna rör de sig ledigt mellan himmel och helvete. De är dödens djur, men också lyckans och kärlekens. Hur kommer det sig att den oförargliga och nyttiga fladdermusen har fått stå i skamvrån och vara djävulens följeslagare? Hör Johan Eklöf, fladdermusforskare, naturvårdare och författare berätta om fladdermöss och myter.
Bild på Pål Eggert med titel för föredraget samt playikon
Författaren och socialarbetaren Pål Eggert har skrivit en romantrilogi om Göteborgs magiska skuggsida. Han väver ihop historier om Göteborgs missbrukare, hemlösa, småkriminella med de väsen som förekommer i gammal folktro, de som lever i utkanten och inte får vara en del av gemenskapen.
Kombinationen fisk och grönsaker - akvaponik - höjer självförsörjningsgraden av fisk. Vi kan skapa mer än 100 000 nya gröna jobb och rädda våra hav. Niklas Wennberg, verksamhetsledare för Pond/Stadsjord förklarar varför samtliga VGR:s 49 kommuner bör satsa på vattenbruk.
Hur gör vi naturen synlig och begriplig i våra dagliga liv och våra begrepp? Naturen är ett minst sagt mångfacetterad. Mattias Sandberg samlar ihop några tankespår kring naturens betydelse för oss människor.
Göteborgare är helt beroende av naturen i och omkring vår stad. Hur är vår relation till naturen, hur bygger vi städer för djurlivet och vilka värden ger vår omgivande natur till oss?
Vad har de för sig där nere i havets djup? Kärleken tar många olika former och det naturliga urvalet leder till att det som fungerar bäst för att föra släktet vidare blir det som gynnas i det långa loppet. Går det så går det, är naturens motto!

2019

Göteborgs naturhistoriska museums samlingar omfattar idag cirka 10 miljoner föremål, insamlade och katalogiserade under 180 år. De är av stort vetenskapligt värde och används i forskning både nationellt och internationellt.
Människans användning av artificiellt ljus har i grunden förändrat miljön på stora delar av jorden. Vetenskapliga studier visar på oanade effekter på organismers biologi, på ekosystem och ekosystemtjänster, men även på människors hälsa och välbefinnande.
Det var den exotiskt grönglittrande sandödlan här hemma i Sverige som först lockade in Mats Olsson, professor i ekologisk zoologi vid GU, på forskarbanan. Denna ledde honom sedan vidare till Australien och Tasmanien, vars reptiler han berättar mer om i detta föredrag.
Bild på späckhuggare med text över
Se föredraget om de späckhuggare som årligen gästar svenska vatten och det ideella initiativ som startats av föredragshållarna/marinbiologerna Linda Gustafsson och Jimmie Lindell. De berättar om hur man för första gången arbetar för att kartlägga späckhuggarna som gör besök och hur viktig allmänhetens hjälp är.
Bild på forskaren med text
Överallt ser vi plast där den inte borde vara – både på land och i hav. Vilken skada gör egentligen plast? Och vad kan vi göra för att förbättra för djur och natur? Se föredraget med Bethanie Carney Almroth från Göteborgs universitet, vars forskning handlar om miljöeffekter av plaster och plastrelaterade kemikalieforskning.
Kollage i grönt med en historisk bild på ringmärkning samt en på en lövsångare
Hör museets biolog Magnus Gelang i föredraget Bevingade vagabonder om flyttfåglarnas otroliga resa, hur vi kan följa dem via ringmärkning och hur det fungerar.
Vy över skog
Vad händer med sociala rörelser i digitaliseringens tidevarv? Med avstamp i folkbildningshistorien diskuterar Johan Söderman från Göteborgs universitet sociala rörelser, holistiska bildningsidealoch estetikens roll för mobilisering.
Vy över världsarvet Laponia med text över
Hör Jenny Carlsson, föreståndare på Naturum Laponia berätta mer om världsarvet. Naturum Laponia ligger mitt i världsarvet – som en port ut, till inte mindre än fyra nationalparker (Stora Sjöfallet/Stuor Muorkke, Padjelanta/Badjelánnda, Muddus/Muttos och Sarek. Till Laponia hör också naturreservaten Sjávnja/Sjaunja och Stubbá/Stubba och nio samebyar.
Fjällräven är en art som under lång tid varit på randen till utrotning. Se det filmade föredraget med forskarna Karin Norén och Johan Wallén från Stockholms universitet när de presenterar de senaste rönen från Svenska Fjällrävsprojektet.
GOWOSCI logotype
In celebration of International Women’s Day, watch the inspiring women in science! The speakers in this inspirational talks were nominated by the Gothenburg Women Scientists group and are the role models for many members of the group.
Se panelsamtalet som hölls i samband med vernissagen av utställningen The Face of God. Hör Johnny Friberg, curator, Peter Nielsen, entomolog och Jesper Norda, designer, i ett samtal om utställningen, entomologi och narrativ design.
Har du någonsin undrat vad det är som får oss att vända blickarna uppåt? Se föredraget i vilket Katja Lindblom, astronom och föreståndare vid Slottsskogsobservatoriet, pratar om vad som driver oss människor till att utforska världsrymden och hur det påverkar oss i det vardagliga livet.
Har du någon gång undrat om det finns annat liv i universum? Se föredraget i vilket Katja Lindblom, astronom, föreståndare vid Slottsskogsobservatoriet berättar om vad för liv kan vi förvänta oss att finna ute i rymden, och var?
I Sverige finns cirka 135 arter av landlevande mollusker, 112 snäckor och 23 sniglar. De har speciella krav på sin levnadsmiljö och är därför bra studieobjekt i natur- och artövervakning. Se det inspelade föredraget med docent Ted von Proschwitz.

2018

På Internationella klimakteriedagen 2018 höll museets biologer föredraget Menopausen - om menopausens funktion i djurvärlden. Här kan du se föredraget i efterhand.
Naturskyddsfotografen Lisa Sihlberg tar oss med på en resa från Sveriges och Norges vackra natur till den fantastiska regnskogen på Borneo. Få inspiration till att leva både hälsosammare och klimatsmartare, för både din och vår planets skull.
Se föredraget där Jessica Abbott, forskare i evolutionär ekologi vid Lunds universitet berättar om hanligt och honligt i djur- och växtvärlden, varför vi har två olika kön, och hur könsskillnader utvecklas. Hur kan vi använda denna kunskap för att bättre förstå kön och genus hos människan?
Drömmer du om att vandra, men har aldrig testat? Se föredraget Börja vandra med journalisten och fotografen Karin Fingal och Fredrik Schenholm där de berättar allt du behöver veta om vandring. De ger även tips på enklare vandringar på hemmaplan.
Hur kan arkitektur bidra till biologisk mångfald, en uppluckring av hierarkier samt möten mellan vilda djur och människa i stadslandskapet? Se föredraget Artrik arkitektur med arkitekt Oskar Tagesson.
Kan en stad växa och samtidigt vara en grön stad? Vilka utmaningar och möjligheter står vi inför och vilka intressen står i fokus för stadsplaneringen? Se föredraget Vägen mot den gröna staden med Henrik Waldenström från WWF och Karin Meyer från Miljöförvaltningen Göteborgs stad.
Våra städer växer - det påverkar grönytor, biologisk mångfald och vår tillgång till naturen. Hör ett samtal modererat av Ragnhild Larsson, producent och redaktör för Klimatpodden. I samtalet medverkar: Carina Sundqvist, grundare av Micromix Urban Farming, Christer Owe, tidigare chef på Ekocentrum, Barbara Lindell, talesperson för nätverket Trädplan Göteborg, Björn Siesjö, Stadsarkitekt i Göteborg sedan 6 år.
Se Jens Rydell fladdermusforskare vid Lunds Universitet, Katja Lindblom från Slottsskogsobservatoriet och Magnus Gelang, biolog på museet i ett filmat föredrag om ljusföroreningar och hur artificiellt ljus påverkar både oss människor och djuren.
Senast uppdaterad: 2020-09-24 10:59