Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Filmade föredrag

Har du missat våra torsdagsföredrag? Nu finns flera av dem tillgängliga att se här eller på Youtubekanalen Natur- och kulturarv VGR, spellista Göteborgs naturhistoriska museum.

2022

Filmed lecture: The Peoples' Climate Vote

The United Nations Development Programme (UNDP) presents The People's Climate Vote, the world's largest public opinion poll on climate change and climate action to date. The poll has reached 1.2 million responses in 50 countries, partially by using unconventional methods to collect data, for example through the video game Candycrush.

2021

Humlor på en tistel

Filmade föredrag: Ingen bisak

Har du någon gång hört talas om att antalet bin minskar? Hör Maj Rundlöf, forskare vid Lunds universitet, berätta om vilka hot bin står inför, men också varför de är värda att skydda och hur vi kan hjälpa dem.

Bild på del av bokens omslag med titeln skriven i vita versaler

Filmade föredrag: Det kulturella djuret : om människans evolution och tänkandets utveckling

Ta del av den senaste forskningen om hjärnan, inlärning och den informationshantering som är unik för människan, och med vilken vi förändrat både världen och oss själva. Du får också lära dig en hel del om övriga djurriket: Är kråkor verkligen smartare än femåringar? Har encelliga toffeldjur ett minne? Framför allt får du lära dig allt om den biologiska och kulturella evolution som gjort oss till dem vi är idag.

Bild på kalhygge

Filmade föredrag: Vems livsmiljö? - habitatförlust, ett hot mot den biologiska mångfalden

Hur kan djur överleva i och anpassa sig till en människocentrerad miljö? Människans levnadssätt påverkar alla de djur och växter vi samexisterar med. Andra djur får mindre och mindre plats att leva på, de förlorar sina så kallade habitat. I detta filmade föredrag pratar vi om forskning kring ny artbildning, anpassningar och sätt att återställa djurens värdefulla livsmiljöer.

2020

Bild på föredragshållaren med playsymbol och text

Filmade föredrag: Klimatpsykologerna

Hur gör vi människor våra val, och vad möjliggör respektive försvårar för oss att vara miljövänliga? Och varför händer inte tillräckligt även när vi försöker vara miljövänliga? Om detta talar Frida Hylander som är psykolog och humanekolog, samt medförfattare till boken "Klimatpsykologi- hur vi skapar hållbar förändring". Ta del av det digitala föredraget från november 2020.

Bild på Torill Kornfeldt med text och grafik över

Filmade föredrag: Människan i provröret

Torill Kornfeldt - vetenskapsjournalist och författare till boken Människan i provröret (Natur& Kultur 2020) berättar om den nya genteknikens framväxt. Nyttjandet av gensaxen CRISPR eller Cas9 inom forskningen har ökat explosionsartat världen över. Vi står inför nya möjligheter men det väcks också frågor om gränser för användningen. Vad vill vi göra och vad får vi göra? Hur ska vi hantera de nya verktygen? Ta del av det digitala föredraget från november 2020.

Picture of Grazzia with graphic signs

Filmed lecture: Ocean Blues

How do we turn concerns about the marine environmental to action?The ocean is under pressure from human activities and marine speices and ecosystems are deteriorating at a increasing rate. These facts may cause anxiety, worry and fear (eco anxiety) and – it seems to bee that the best way to deal with this is to take action. Listen to Grazzia Matamoras about the project Ocean Blues at the University of Gothenburg.

Bild på Johan Eklöf i en fladdermusgrotta med text över

Föredrag: Fladdermusen i en mytisk värld

Få djur är så mytomspunna och samtidigt så förbisedda som fladdermössen. I myterna rör de sig ledigt mellan himmel och helvete. De är dödens djur, men också lyckans och kärlekens. Hur kommer det sig att den oförargliga och nyttiga fladdermusen har fått stå i skamvrån och vara djävulens följeslagare? Hör Johan Eklöf, fladdermusforskare, naturvårdare och författare berätta om fladdermöss och myter.

Bild på Pål Eggert med titel för föredraget samt playikon

Filmade föredrag: Göteborgs bortvalda väsen

Författaren och socialarbetaren Pål Eggert har skrivit en romantrilogi om Göteborgs magiska skuggsida. Han väver ihop historier om Göteborgs missbrukare, hemlösa, småkriminella med de väsen som förekommer i gammal folktro, de som lever i utkanten och inte får vara en del av gemenskapen.

Filmade föredrag: Urbana odlingar och akvaponik

Kombinationen fisk och grönsaker - akvaponik - höjer självförsörjningsgraden av fisk. Vi kan skapa mer än 100 000 nya gröna jobb och rädda våra hav. Niklas Wennberg, verksamhetsledare för Pond/Stadsjord förklarar varför samtliga VGR:s 49 kommuner bör satsa på vattenbruk.

Filmade föredrag: Vad ska vi med naturen till?

Hur gör vi naturen synlig och begriplig i våra dagliga liv och våra begrepp? Naturen är ett minst sagt mångfacetterad. Mattias Sandberg samlar ihop några tankespår kring naturens betydelse för oss människor.

Filmade föredrag: Göteborg kan grönare

Göteborgare är helt beroende av naturen i och omkring vår stad. Hur är vår relation till naturen, hur bygger vi städer för djurlivet och vilka värden ger vår omgivande natur till oss?

Filmade föredrag: Sex & the Sea – Kärlek under ytan

Vad har de för sig där nere i havets djup? Kärleken tar många olika former och det naturliga urvalet leder till att det som fungerar bäst för att föra släktet vidare blir det som gynnas i det långa loppet. Går det så går det, är naturens motto!

2019

Filmade föredrag: Vad används museets samlingar till

Göteborgs naturhistoriska museums samlingar omfattar idag cirka 10 miljoner föremål, insamlade och katalogiserade under 180 år. De är av stort vetenskapligt värde och används i forskning både nationellt och internationellt.

Filmade föredrag: Stjärnförsöket 2019 – Ljusföroreningar

Människans användning av artificiellt ljus har i grunden förändrat miljön på stora delar av jorden. Vetenskapliga studier visar på oanade effekter på organismers biologi, på ekosystem och ekosystemtjänster, men även på människors hälsa och välbefinnande.

Filmade föredrag: Scener ur ett ökenskap

Det var den exotiskt grönglittrande sandödlan här hemma i Sverige som först lockade in Mats Olsson, professor i ekologisk zoologi vid GU, på forskarbanan. Denna ledde honom sedan vidare till Australien och Tasmanien, vars reptiler han berättar mer om i detta föredrag.

Bild på späckhuggare med text över

Filmade föredrag: Sveriges späckhuggare

Se föredraget om de späckhuggare som årligen gästar svenska vatten och det ideella initiativ som startats av föredragshållarna/marinbiologerna Linda Gustafsson och Jimmie Lindell. De berättar om hur man för första gången arbetar för att kartlägga späckhuggarna som gör besök och hur viktig allmänhetens hjälp är.

Bild på forskaren med text

Filmat föredrag: Plastic witness

Överallt ser vi plast där den inte borde vara – både på land och i hav. Vilken skada gör egentligen plast? Och vad kan vi göra för att förbättra för djur och natur? Se föredraget med Bethanie Carney Almroth från Göteborgs universitet, vars forskning handlar om miljöeffekter av plaster och plastrelaterade kemikalieforskning.

Kollage i grönt med en historisk bild på ringmärkning samt en på en lövsångare

Filmade föredrag: Bevingade vagabonder

Hör museets biolog Magnus Gelang i föredraget Bevingade vagabonder om flyttfåglarnas otroliga resa, hur vi kan följa dem via ringmärkning och hur det fungerar.

Vy över skog

Filmade föredrag: Folkbildning i går i dag och i morgon

Vad händer med sociala rörelser i digitaliseringens tidevarv? Med avstamp i folkbildningshistorien diskuterar Johan Söderman från Göteborgs universitet sociala rörelser, holistiska bildningsidealoch estetikens roll för mobilisering.

Vy över världsarvet Laponia med text över

Filmade föredrag: Världsarvet Laponia

Hör Jenny Carlsson, föreståndare på Naturum Laponia berätta mer om världsarvet. Naturum Laponia ligger mitt i världsarvet – som en port ut, till inte mindre än fyra nationalparker (Stora Sjöfallet/Stuor Muorkke, Padjelanta/Badjelánnda, Muddus/Muttos och Sarek. Till Laponia hör också naturreservaten Sjávnja/Sjaunja och Stubbá/Stubba och nio samebyar.

Filmade föredrag: Svenska Fjällrävsprojektet

Fjällräven är en art som under lång tid varit på randen till utrotning. Se det filmade föredraget med forskarna Karin Norén och Johan Wallén från Stockholms universitet när de presenterar de senaste rönen från Svenska Fjällrävsprojektet.

GOWOSCI logotype

Inspirational talks: Gothenburg Women Scientists

In celebration of International Women’s Day, watch the inspiring women in science! The speakers in this inspirational talks were nominated by the Gothenburg Women Scientists group and are the role models for many members of the group.

Filmat panelsamtal: The Face of God

Se panelsamtalet som hölls i samband med vernissagen av utställningen The Face of God. Hör Johnny Friberg, curator, Peter Nielsen, entomolog och Jesper Norda, designer, i ett samtal om utställningen, entomologi och narrativ design.

Filmade föredrag: Nyfiken på rymden?

Har du någonsin undrat vad det är som får oss att vända blickarna uppåt? Se föredraget i vilket Katja Lindblom, astronom och föreståndare vid Slottsskogsobservatoriet, pratar om vad som driver oss människor till att utforska världsrymden och hur det påverkar oss i det vardagliga livet.

Filmade föredrag: Finns det liv i universum?

Har du någon gång undrat om det finns annat liv i universum? Se föredraget i vilket Katja Lindblom, astronom, föreståndare vid Slottsskogsobservatoriet berättar om vad för liv kan vi förvänta oss att finna ute i rymden, och var?

Filmade föredrag: Landlevande mollusker

I Sverige finns cirka 135 arter av landlevande mollusker, 112 snäckor och 23 sniglar. De har speciella krav på sin levnadsmiljö och är därför bra studieobjekt i natur- och artövervakning. Se det inspelade föredraget med docent Ted von Proschwitz.

2018

Filmade föredrag: Menopausen

På Internationella klimakteriedagen 2018 höll museets biologer föredraget Menopausen - om menopausens funktion i djurvärlden. Här kan du se föredraget i efterhand.

Filmade föredrag: Från Jorden till jorden

Naturskyddsfotografen Lisa Sihlberg tar oss med på en resa från Sveriges och Norges vackra natur till den fantastiska regnskogen på Borneo. Få inspiration till att leva både hälsosammare och klimatsmartare, för både din och vår planets skull.

Filmade föredrag: Hanligt, honligt och allt däremellan

Se föredraget där Jessica Abbott, forskare i evolutionär ekologi vid Lunds universitet berättar om hanligt och honligt i djur- och växtvärlden, varför vi har två olika kön, och hur könsskillnader utvecklas. Hur kan vi använda denna kunskap för att bättre förstå kön och genus hos människan?

Filmade föredrag: Börja vandra

Drömmer du om att vandra, men har aldrig testat? Se föredraget Börja vandra med journalisten och fotografen Karin Fingal och Fredrik Schenholm där de berättar allt du behöver veta om vandring. De ger även tips på enklare vandringar på hemmaplan.

Filmade föredrag: Artrik arkitektur

Hur kan arkitektur bidra till biologisk mångfald, en uppluckring av hierarkier samt möten mellan vilda djur och människa i stadslandskapet? Se föredraget Artrik arkitektur med arkitekt Oskar Tagesson.

Filmade föredrag: Vägen mot den gröna staden

Kan en stad växa och samtidigt vara en grön stad? Vilka utmaningar och möjligheter står vi inför och vilka intressen står i fokus för stadsplaneringen? Se föredraget Vägen mot den gröna staden med Henrik Waldenström från WWF och Karin Meyer från Miljöförvaltningen Göteborgs stad.

Filmat panelsamtal: Urbanisering och grönytor i staden

Våra städer växer - det påverkar grönytor, biologisk mångfald och vår tillgång till naturen. Hör ett samtal modererat av Ragnhild Larsson, producent och redaktör för Klimatpodden. I samtalet medverkar: Carina Sundqvist, grundare av Micromix Urban Farming, Christer Owe, tidigare chef på Ekocentrum, Barbara Lindell, talesperson för nätverket Trädplan Göteborg, Björn Siesjö, Stadsarkitekt i Göteborg sedan 6 år.

Filmade föredrag: Den mörka sidan av en upplyst värld

Se Jens Rydell fladdermusforskare vid Lunds Universitet, Katja Lindblom från Slottsskogsobservatoriet och Magnus Gelang, biolog på museet i ett filmat föredrag om ljusföroreningar och hur artificiellt ljus påverkar både oss människor och djuren.

Senast uppdaterad: 2022-10-04 10:46