Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Filmade föredrag: Vad ska vi med naturen till?

Vad ska vi med naturen till? Några tankar om naturkontaktens betydelse för människors upplevelser och meningsskapande. Hur gör vi naturen synlig och begriplig i våra dagliga liv och våra begrepp? Naturen är ett minst sagt mångfacetterad; riskfylld, förstörd, vacker och allas vår gemensamma livsförutsättning på samma gång. Vi är ofrånkomligen en del av den, andetag för andetag. Men den överhängande känslan är ändå den av distans – på gott och ont. I det här föredraget kommer Mattias Sandberg att samla ihop några tankespår kring naturens betydelse för oss människor, med särskilt fokus på potentialen i den direkta naturupplevelsens roll och mening.
 
Mattias Sandberg är lektor i kulturgeografi och har bland annat skrivit en avhandling om betydelsen av barns naturkontakt i vardagen och intervjuat bönder om deras syn på trädrika betesmarker (som tillhör våra mest artrika miljöer i Sverige). Under 2020 ska Mattias som en del i ett tvärvetenskapligt forskningsprojekt studera hur gröna och blå miljöer i staden kan fungera som platser för klimatanpassning, och samtidigt vara tillgängliga och främja mänskliga relationer.
Senast uppdaterad: 2020-04-20 09:42