Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Filmade föredrag: Vad ska vi med naturen till?

Vad ska vi med naturen till? Några tankar om naturkontaktens betydelse för människors upplevelser och meningsskapande. Hur gör vi naturen synlig och begriplig i våra dagliga liv och våra begrepp? Naturen är ett minst sagt mångfacetterad; riskfylld, förstörd, vacker och allas vår gemensamma livsförutsättning på samma gång. Vi är ofrånkomligen en del av den, andetag för andetag. Men den överhängande känslan är ändå den av distans – på gott och ont. I det här föredraget kommer Mattias Sandberg att samla ihop några tankespår kring naturens betydelse för oss människor, med särskilt fokus på potentialen i den direkta naturupplevelsens roll och mening.
 
Mattias Sandberg är lektor i kulturgeografi och har bland annat skrivit en avhandling om betydelsen av barns naturkontakt i vardagen och intervjuat bönder om deras syn på trädrika betesmarker (som tillhör våra mest artrika miljöer i Sverige). Under 2020 ska Mattias som en del i ett tvärvetenskapligt forskningsprojekt studera hur gröna och blå miljöer i staden kan fungera som platser för klimatanpassning, och samtidigt vara tillgängliga och främja mänskliga relationer.
Senast uppdaterad: 2020-04-20 09:42