Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Frågor och svar om den funna oäkta karettsköldpadda som kommit in till museet

Bild på oäkta karettsköldpadda framifrån

Vad kommer hända med sköldpaddan nu?
Vi kommer undersöka maginnehåll och ta vävnadsprover på sköldpaddan. Med vävnadsprover kan forskare studera bland annat DNA, miljögifter och stabila isotoper. Därefter kommer den sparas som i museets vetenskapliga samlingar. På så sätt kommer den vara tillgänglig för forskning. Det kan dyka upp frågor och tekniker som vi inte kan förutse idag.

Hur har den hamnat i svenska vatten, kan det ha med klimatförändringar att göra?
Det kan ha en koppling till klimatförändringar, men det går inte att säga något utifrån ett enda fynd. Vi får undersöka om det gjorts några andra fynd i andra länder i nordsjöområdet, då kanske det går att skönja någon trend.

Var lever oäkta karettsköldpadda normalt?
Oäkta karettsköldpadda fortplantar sig närmast på några av Kanarieöarna och på Kap Verde. Sedan växer de till ute i Atlanten och finns normalt sett upp till Brittiska öarna. Efter att ha levt ute till havs många år återvänder de till den strand de kläckts på för att själva lägga ägg. 

Följer sådana här sköldpaddor med strömmar?
Till viss del, men de är goda simmare och simmar dit de vill med eller utan hjälp av strömmar.

Kan de klara sig i våra vatten?
Inte någon längre tid så som det verkar. De vill ha varmare vatten. Vi vet dock inte dödsorsaken på denna individ än.

Vad kännetecknar den här arten utseendemässigt?
De liknar flera av de andra havssköldpaddorna, men bland annat antalet ryggplåtar och fjäll på huvudet skiljer de olika arterna från varandra.

Kommer ni ta reda på vad den dött av?
Vi kommer inte aktivt undersöka dödsorsak. Men hittar vi något som tydligt visar vad det är, till exempel plast i magen rapporteras det.  

Kommer man kunna se sköldpaddan i museets utställningar sedan? 
Nej sköldpaddan kommer sparas som skelett i museets samlingar. Det är det vanligaste sättet att bevara en så stor sköldpadda vetenskapligt. 

Hur kommer det sig att den heter oäkta karettsköldpadda?
Troligtvis är anledningen till det något knepiga svenska namnet att Hawksbill sea turtle Eretmochelys imbricata har kallats karett sedan länge. På grund av detta fick Loggerhead sea turtle Caretta caretta heta oäkta (eller falsk) karettsköldpadda


Senast uppdaterad: 2022-01-11 16:33