Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Göteborgs naturhistoriska museum: 100 år i Slottsskogen

Bild på museets jubileumsbok

Vad är ett naturhistoriskt museum? I museets jubileumsbok, utgiven 2023 får vi följa födelsen, utvecklingen, vetenskapen och de passionerade människorna bakom de 100 år som museet funnits på nuvarande plats i Slottsskogen.

Grunden

I nära tvåhundra år har museet arbetat med att samla in, organisera och tillgängliggöra sina samlingar som ligger till grund för nutida och framtida forskning. Närmare tio miljoner djur finns insamlade på museet. Av dessa är det bara ett fåtal som visas i utställningarna – de flesta förvaras i magasin dit besökare inte har tillträde. Samlingarna fungerar som ett slags miljöarkiv över livets utveckling och mångfald men utgör också grunden till verksamheten nu och historiskt.

Berättelserna

Museets jubileumsbok Göteborgs naturhistoriska museum: 100 år i Slottsskogen utgörs av en samling texter skrivna av sexton olika skribenter som både svarar på de vanligaste frågorna men även breddar förståelsen kring vad museet gör, varför museet finns, ligger där det ligger samt vilka samlingar som finns på museet, hur de används och vilka berättelser som omger dem. Det finns många myter och om museet och även dessa är fångade i jubileumsboken.

REDAKTÖR & HUVUDFÖRFATTARE: Ida Öhnell
MEDFÖRFATTARE: Carola Azurduy Högström, Catrin Nilsson, Charlotte Jonsson, Eva Andreasson, Jenny Berner, Jenny Granlund, Kennet Lundin, Lotta Backman, Louise Wolthers, Magnus Gelang, Renée Göthberg, Stefan Jensen, Stefan Örgård och Ted von Proschwitz
FÖRORD: Kristian Wedel UTGIVNING: 8 juli 2023
UTGIVARE: Göteborgs naturhistoriska museum
FORMAT: Inbunden 215x270 mm SIDOR: 287 PRIS: SEK 279

Boken finns att köpa i museets butik >>

Senast uppdaterad: 2023-12-19 14:07