Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Låna en museilåda

Låna hem en bit av museet! Undersök en snöflinga. Gå på spårjakt eller njut av vackra fågelägg. Museilådorna är fyllda med pedagogiskt material, information, lärarhandledning och förslag på roliga experiment och övningar. Det är kostnadsfritt att låna dem.

Om våra museilådor

Museilådorna är indelade i olika teman och lånas ut till skolor och barnverksamhet. De flesta lådorna innehåller ett häfte med information och förslag på enkla experiment och övningar, lärarhandledning och pedagogiskt material. Lådornas innehåll kan anpassas till undervisningen och passar därför alla åldrar.

Vinterlådan
Finns det liv på vintern? Med Vinterlådan kan ni fånga snöflingor och titta på dem i lupp, bygga en fågelmatare och gå på spårjakt! Lådan innehåller bland annat ett häfte, stereolupp, snöflingefångare, avgjutningar av djurspår och bestämningsplanscher.


Höjd x bredd x djup: 29 x 69 x 27 cm. Vikt: 14 kg.

Kroppenlådan
Varför blir blodet brunt när det torkar? Vad är gåshud? Varför måste man prutta? Med kroppenlådan kan vi lära känna våra fantastiska kroppar bättre. Titta hur hjärnan ser ut inuti, gör luktexperiment och lyssna på hjärtat i stetoskop. Lådan innehåller bland annat ett häfte fyllt med enkla experiment, ett kroppspussel och modeller av hjärta och hjärna.


Höjd x bredd x djup: 28 x 56 x 26 cm. Vikt: 9 kg.

Ekorrlådan
Lär känna ekorren! Lär er mer om vad den äter, hur den håller balansen högt uppe i träden och vad den gör på vintern. Lådan innehåller ett skogsdiorama med en monterad ekorre och ekorrgnagda kottar, samt bilder på vad ekorren har för sig.


Höjd x bredd x djup: 50 x 50 x 45 cm. Vikt: 18 kg.

Fågellådan
Lär er mer om fåglarnas värld! Hur kommer det sig att hackspetten inte får ont i huvudet av att hacka i trädstammen? Vilken fågel gillar att bo under takpannorna? Hur känns klorna på en kattuggla? Detta och mycket mer får ni svar på i fågellådan.


Höjd x bredd x djup: 29 x 69 x 27 cm. Vikt: 10 kg.

Varglådan
Det finns många sagor, berättelser och myter om vargen.

Kanske beror det här på att vargen, precis som vi människor, är ett av de däggdjur som finns spridda över stora delar av världen. Det kan också bero på att vargen lever i flockar, precis som vi tycker om att leva tillsammans. Följ vargens spår och lär dig mer om vargens biologi och vad den betyder för oss människor.

Lådan innehåller bland annat skallar av varg, räv och korp. Päls från varg och älg, en älgklöv och en monterad skogsmus.

Studiematerial och lektionsförslag finns här: Temalåda Varg - Göteborgs naturhistoriska museum.

Storlek: 40 x 40 x 40 centimeter. 6 kg.

Boka en museilåda

Boka en museilåda här > 

Avhämtning och återlämning
Lådan bokas i fasta block på 2,5 veckor. Den hämtas tisdagar och lämnas tillbaka fredagar under ordinarie öppettider. Ni ansvarar själva för transporten till och från museet. I samband med ert bekräftelsemail kommer ni att få exakt datum för låneperioden. 

Pris
Det är gratis att låna en museilåda. Lådor som inte hämtas, avbokas mindre än en vecka innan lånetidens början eller lämnas in för sent debiteras med 300 kronor.

Frågor
Vid frågor kring lådornas pedagogiska innehåll, kontakta museets pedagoger. telefon: 0700 82 59 74 epost: pedagoger.naturhistoriska@vgregion.se 

Senast uppdaterad: 2022-05-04 11:45