Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Djur och natur

Ett rikt djurliv, värdefulla växter, naturmiljöer – alla är de viktiga beståndsdelar för den biologiska mångfalden. Vårt arbete handlar om att sätta människan och naturen i ett historiskt och ekologiskt sammanhang. Här gör vi nedslag i allt från unika, naturvetenskapliga typsamlingar till att ge första hjälpen i kampen mot mördarsniglar.

De ser ut som små sagoväsen eller undervattensfjärilar och trivs på den svenska västkusten. De har namn som rygghorningar, kottnudingar och stjärnkottnudingar. 
Föddes i Sudan, växte upp i en villa i Tosseryd och hamnade till sist på Göteborgs naturhistoriska museum. Däremellan gjorde Simba karriär som såväl affischnamn på Borås djurpark som filmstjärna.
Typsamlingen på Göteborgs naturhistoriska museum är minst sagt unik. En så kallad typ är ett referensmaterial som används i vetenskapliga sammanhang för forskare från hela världen. 
Få fåglar samspelar med människan. Men några fågelarterarter från sydvästra Afrika, som finns att hitta i den Afrikanska utställningen på Vänersborgs museum, gör just detta. De är honungsvisare.
Västsvenska flyttfåglar gör någonting många drömmer om – de lämnar Sverige under vinterhalvåret och bosätter sig på varmare breddgrader. Men varför ser det ut så? Välkommen på en luftburen odyssé från norr till söder och tillbaka igen.
Insektssamlingen på Göteborgs naturhistoriska museum innehåller flera miljoner exemplar av insekter från stora delar av världen.
Paradoxmasken - en evolutionär nyckelspelare och nära släkting med människan.
Bensamlingen på Göteborgs naturhistoriska museum består av drygt 18 000 skelett och skelettdelar. I samlingen ingår samtliga grupper av ryggradsdjur från hela världen och ett unikt benlexikon.
Efter att sången The Fox blev en Youtube-hit under 2013 har den stora frågan varit, hur låter en räv egentligen? Vi är känner till många djurs läten men sällan kan vi återge hur räven låter. Lyssna på räven här.

Ja, det kommer mer!

Vi publicerar löpande nya artiklar. Har du tips eller idéer om något du tycker att vi borde skriva om så hör gärna av dig till: kulturutveckling.kommunikation@vgregion.se

Senast uppdaterad: 2017-11-29 12:55