Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Vitfläckssjöpung - ny art i svenska vatten

Molgula Oculata. Foto Klas Malmberg

Den är rund som ett klot, täckt av skalskärvor och har ett namn som lätt gör att smilbanden sätts i rörelse. Det är en nyfunnen art i svenska vatten av sjöpungen, närmare bestämt vitfläckssjöpung.

En för Sverige ny art av sjöpung har upptäckts vid Smögen i samband med att Kennet Lundin från Göteborgs naturhistoriska museum och Klas Malmberg från Universeum haft en gemensam aktivitet vid dykcentret i Smögen under Västerhavsveckan under åren 2015 och 2016.

Det är vitfläckssjöpung, som tidigare är närmast känd från Skottland. Den är nästan klotrund och kan bli 8 cm i diameter. Sjöpungen lever nedgrävd i grovt skalgrus så att endast sifonerna för in- och utströmning av vatten sticker upp. Kroppen är nästan helt täckt av skalbitar, förutom ett naket fält mellan sifonerna, där det ofta finns en vit fläck.

Ett fåtal insamlade sjöpungar finns nu som referensexemplar i museets samling. Arten kan ha etablerats vid svenska kusten i samband med klimatförändring och ökade vattentemperaturer.

Vill du veta mer?

Kennet Lundin, biolog
Göteborgs naturhistoriska museum
Tfn: 010-441 42 45

Senast uppdaterad: 2016-09-16 08:35