Museet i podcasts, radio och tv
16 korta föreläsningar om djur. Inspelade den 16 november 2020 på Göteborgs naturhistoriska museum.
VETENSKAP · Föreläsning · 38 min · 2020
Livsformerna runt oss utvecklas och förändras hela tiden, även om vi inte alltid kan uppfatta det. Följ med när museets biologer Magnus Gelang och Kennet Lundin guidar i artutveckling bland siskor, nakensnäckor och fladdermöss. Inspelat den 3 oktober 2020 på Göteborgs universitet. Arrangör: Vetenskapsfestivalen.
VETENSKAP · Intervju/samtal · 41 min · 2020
Varför misstänks fladdermöss och myrkottar ha bidragit till coronapandemin? Ett samtal om hur nya farliga virus uppstår och hur vi människor ökar risken. Med Peter Norberg, docent i medicinsk mikrobiologi och Magnus Gelang, intendent på museet. Moderator: Torill Kornfeldt.
NATURMILJÖ · Klipp 7:05 min · 2020 Naturmorgon sänder från Näsbokrok i norra Halland, en av de få ljunghedar som finns kvar i dag i Europa. Museets naturvårdsintendent, ljungheds-forskare Mattias Lindholm samtalar med reservatsförvaltarna Carina Lundqvist och Mikael Larsson. Reporter Helena Söderlundh.
DEMOKRATI · Samtal · 43:58 min · 2019 ·
Avsnittet inleds med att museets intendent berättar om den utrotade myskoxen. Därefter följer ett samtal mellan Parul Sharma, då tillträdande chef för Greenpeace och Beatrice Rindevall, redaktör för Supermiljöbloggen. Vem är det som bär ansvaret för att lösa miljöproblemen? Vilka roller kan vi, folket, ta i arbetet?
ALLMÄNBILDNING · Intervju/samtal · 49 min · 2019 Museets valexpert Svante Lysén berättar om sitt favoritämne i avsnitt 216 av den populärvetenskapliga podcasten Allt du velat veta. Varför fascineras vi av så stora däggdjur? Svante bjuder på en massa spännande valhistorier. Avsnittet är inspelat i valsalen på museet. Programledare: Fritte Fritzson.
BARN · 14 min · 2018 · Avsnitt 5 av 16
Vad är det för djur och är de farliga? I detta avsnitt av UR Plays barnprogram och lär-mer-serie ”Djurverket” ger sig programledaren Yankho ut i skogen för att ta reda på mer om myror. Till sin hjälp har han museets entomolog Peter Nielsen. Tillsammans förundras de över hur myrorna bär hem mat till stacken, hur de hjälps åt och tillsammans reparerar sin gemensamma boplats.
Senast uppdaterad:
2021-02-04 08:49