Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Biologisk mångfald - så upptäcker du den!

På stranden, i skogen, i rabatten, parken eller kanske i en vägren – vilken naturmiljö du än är i närheten av i sommar kan det finnas mycket att upptäcka! Sommaren ger oss fler möjligheter att vistas utomhus. Passa på att utforska den variationsrika naturen omkring dig och den livsviktiga biologiska mångfalden. Museets biologer ger sina bästa tips!

Bild på flera insekter samlade på en ängsblomma samt Jenny Eikestam biolog på museet

Stå still, lyssna, titta noga - kanske kan du få en glimt av tjuvhumlan!

- Får man ge två tips? Åk till fjälls! Höjdskillnaderna gör att man kan passera flera olika vegetationstyper under en dagstur. I fjällbjörkskogen finns högvuxna örter och ett rikt djurliv. När stormhatten är i blom i juli-augusti kan du spana efter den stora stormhattshumlan. Kika även på blommans baksida och du kanske ser hål – då kan tjuvhumlan ha varit framme och gnagt sig in bakvägen till nektarkällan. Väl uppe på kalfjället är vegetationen lågvuxen i skydd för vinden, men det finns en fantastisk växt- och lavflora att upptäcka om man tittar noga. I kalkrika områden är artrikedomen särskilt stor. Har du tur kan du här få se de mindre orkidéerna grönkulla, fjäll- och dvärgyxne.

Besök en blommande vägkant, ängs- eller betesmark, gärna på en varm och vindstilla dag. Finns där blommor så finns där också hungriga insekter. Spana på t.ex. åkervädd, oxtunga, tistlar eller i björnbärsblommorna och du kan få syn på en mängd olika arter av bin, fjärilar, flugor och skalbaggar. Det blir extra roligt med en flora och några bestämningsböcker för t.ex. humlor och fjärilar. Speciellt artrika är äldre ängs- och betesmarker med varierad flora samt småbiotoper såsom stengärdesgårdar och gamla träd som erbjuder boplatser och skydd mot regn och blåst. 

Jenny Eikestam, biolog

Fotot till vänster föreställer en ängshumla och en blombock på en blomma. Bilden är lånad av Einar Marklund/Naturskyddsföreningen Surahammar.

Bild på en grupp människor i kustlandskap samt en bild på Mattias Lindholm intendent på museet

Låt dig guidas i unika miljöer, gå på skattjakt eller hjälp en forskare

- Jag tycker man ska passa på att följa med en duktig guide som visar och berättar om olika fina naturmiljöer och de intressanta växter och djur som finns där. I Västra Götalands län är det Västkuststiftelsen och i Hallands län är det Länsstyrelsen som anordnar sådana vandringar. Det är oftast gratis att följa med, men ibland tillkommer en liten kostnad om det krävs transport med färja eller liknande. Mer information finns på deras hemsidor (www.vastkuststiftelsen.se/guidningar/ och www.lansstyrelsen.se/halland/besok-och-upptack/friluftsliv.html)

Om man hellre vill upptäcka naturen på egen hand så vill jag rekommendera två böcker: Botaniska utflykter i Bohuslän av Evastina Blomgren och Botaniska utflykter i Göteborg med omnejd av Ingemar Jonasson. Böckerna ger förslag på utflyktsmål och har detaljerade kartor över vilka intressanta växter som finns på respektive område. Det blir lite av en skattjakt, samtidigt som man lär sig känna igen olika växter.

Högsommaren är annars den bästa tiden att studera fjärilar och här kan man kombinera nytta med nöje. I projektet Svensk dagfjärilsövervakning kan man få/tilldelas ett område att inventera på egen hand. Man behöver inte kunna något från början utan man lär sig känna igen fjärilarna inom projektet. Tanken är att man återbesöker sitt område under flera år och rapporterar vilka fjärilar man ser. På så sätt får forskarna veta om vissa fjärilar ökar eller minskar över tiden. Man kan läsa mer och anmäla sig till projektet på deras hemsida: www.dagfjärilar.lu.se

Mattias Lindholm, naturvårdsbiolog

Fotot till vänster föreställer en guidad tur. Bilden är lånad av Albin Olsson/Västkuststiftelsen.

Bild på Kosterhavet samt Kennet Lundin intendent på museet

Lär känna naturen omkring dig och världen vidgas

- Att upptäcka naturens mångfald handlar om att bli mer medveten om vad man har omkring sig. Stanna upp och titta på gräset under dig, träden över dig och fåglarna som sjunger omkring dig. Att lära sig känna igen alla dessa levande varelser vidgar och berikar din värld. Idag finns det många sätt i mobilen att snabbt söka på vilka arter det är genom olika appar till exempel.

Kennet Lundin, intenden

Ge dig ut på nattspaning med ficklampa

- Gör en kvälls- eller nattspaning efter småkryp! Ta en ficklampa och gå ut och lys på marken i trädgården eller i ett naturområde, en park, en skog eller liknande efter att det blivit mörkt. Gå gärna till platser där det finns gräs- och örtvegetation, stenar, stockar eller komposthögar. Många arter av sniglar, snäckor, daggmaskar, tusenfotingar, gråsuggor, skalbaggar och andra insekter, spindlar med flera, är nattaktiva! De här djuren är beroende av hög luftfuktighet för att kunna vara aktiva och är därför framme under den tid på dygnet när luftfuktigheten är som högst – det vill säga på natten! Upptäck en spännande värld av småkryp! 

Ted von Proschwitz, intendent

Bild på fladdermus samt Magnus Gelang intendent på museet

Släck och gynna den nattaktiva mångfalden!

- Släck utebelysningen och prioritera hängmattan före trädgårdsstädning! Att stänga av utebelysningen under vår och sommar gynnar den nattaktiva mångfalden, till exempel fladdermöss – som dessutom äter mygg och på så vis gör det mer trivsamt att sitta ute om kvällarna! Många arter är helt beroende av att det är mörkt om nätterna, och det är faktiskt bra för oss människor också för det hjälper oss att stressa av. Det är även bra för mångfalden att du stressar ner på dagen och inte städar för mycket i din trädgård. Vildvuxna partier och snåriga ”stökiga” hörn är bra för en mängd djur och växter. Så ta det lugnt och njut av naturligt mörka nätter i sommar!

Magnus Gelang, intendent 

Vad menas med biologisk mångfald?

Biologisk mångfald är ett samlingsbegrepp för all den variation mellan arter, inom arter och livsmiljöer som finns på jorden. Man skulle kunna säga att det innefattar allt i naturen och den viktigaste meningen rör betydelsen av variationsrikedom; att vi behöver ett landskap med många olika naturtyper, olika arter, och en stor genetisk variation inom arterna.

Läs mer om Biologisk mångfald här >>

Senast uppdaterad: 2019-07-10 13:33