Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

”Rockklubben är det bästa någonsin”

  • medlemmar i rockklubben
    Bild 1 av 2

    Siri Pettersson och Liv Balac är medlemmar i Rockklubben och tycker att fler  ska hänga på. Klubben passar alla barn som gillar djur och natur. 

  • barn framför en monter
    Bild 2 av 2

    Ellen Tancred och brorsan Arvid Tancred har varit med i Rockklubben i fem år. Bäst hittills: att skapa klubbens egen monter.

Rockklubben är museets egen barnklubb. Men vad gör de egentligen och vad är grejen med att vara med? Vi frågade några riktiga experter – fyra av medlemmarna.

Alla barn som fyllt sex år och som gillar djur och natur kan vara med i Rockklubben på Göteborgs naturhistoriska museum. Klubben ses oftast tre gånger på våren och tre gånger på hösten.

Varje termin har ett särskilt tema. Hösten 2022 var det havet. Då träffade klubben bland annat museets expert på nakensnäckor och fick kliva in i Malmska valen, den berömda blåvalen.


Höstens största grej var när klubben fick skapa en egen monter till utställningen om fiskar, sjöstjärnor och andra djur. Det tycker kompisarna Siri Pettersson, 10 år, och Liv Balac, 9 år.
– Vi har varit med i typ en termin. Egentligen började vi förra året, men då var vi bara med på en lektion för sedan var vi upptagna. Nu när vi skulle börja inreda montern gick vi med igen, säger Liv.

Vad har ni gjort mer i Rockklubben?
– Första gången vi var med tog vi väldigt många kort på olika uppstoppade djur. Vi fick lära oss vilka vinklar vi skulle ta kort på och annat om hur man skulle göra för att ta naturfoton, säger Siri.
– Vi fick behålla bilderna och skicka in vår favorit. Sedan kom de upp på en stor vägg på museet och så stod det vem bilden var gjord av, säger Liv.

Syskonen Ellen Tancred, 14 år, och Arvid Tancred, 10 år, har varit med i klubben i ungefär fem år.
Vad har ni lärt er här?
– Hur man bygger en monter! Det visste jag inte hur man gör innan, säger Ellen.
Arvid pekar in i Rockklubbens monter, på en taggig fisk i högra hörn.
– Och så fick jag reda på att det där är en igelkottfisk, säger han.

Vad är det roligaste med att vara med i klubben?
– Att vi blir lite som VIP (väldigt viktiga personer), får namnskyltar och kan kika in på kontoren. Vi snackar med experter, går till olika ställen ute i naturen och på museet, säger Ellen.
– En gång fick vi titta i arkivet där de har en massa glasburkar. I en burk var det en flodhästunge, säger Arvid.
– Ja! Den var konserverad. Det ser ju ganska obehagligt ut, men det är väldigt coolt, säger Ellen.

Många barn får hjälp av sina föräldrar att hitta till Rockklubben. Så var det för Siri och Liv. Nu tycker de att fler borde komma till museet och ha kul tillsammans.
– Om man gillar natur, djur, foton och att göra olika saker så ska man gå med. Det är jätteroligt, säger Siri.
– Rockklubben är det bästa någonsin. Och det är faktiskt gratis, säger Liv.

Här kan du läsa om hur det gick till när Rockklubben skapade sin monter.

Senast uppdaterad: 2022-12-13 13:03