Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Bibliotek

Från museets bibliotek

På museet finns ett referensbibliotek med närmare 80 000 böcker, de allra flesta om zoologi. Du som vill använda litteraturen i studiesyfte är välkommen att höra av dig till oss. I mån av tid plockar vi fram böcker och erbjuder dig att studera materialet på plats.

Böcker och äldre tryck

Litteraturen i vårt bibliotek utgörs huvudsakligen av zoologiböcker inom ämnena malakologi (blötdjur), entomologi (insekter), ornitologi (fåglar) och geologi (stenar). Biblioteket innehåller även ett brett utbud inom ämnen såsom antropologi, paleontologi, natur och miljövård och marin forskning. 

Det finns också äldre tryck som inkluderar expeditions- och reserapporter från 1800- och 1900-talen samt titlar av Wilhelm August Malm och Carl von Linné.

Referensbibliotek

Vi har inga resurser att hålla biblioteket öppet för allmänheten eller att låna ut våra böcker. Därför fungerar museets bibliotek som ett referensbibliotek. Det betyder att det inte går att låna hem böcker däremot erbjuder vi gärna dig som är intresserad av att använda böckerna i forskningssyfte, att komma till oss och titta i dem på avtalad tid i ett läsrum. 

En hel del av våra böcker är registrerade i de svenska bibliotekens söktjänst LIBRIS. Sök titlar i LIBRIS

Boka tid för ett besök i biblioteket

Biblioteket är inte öppet för dagliga besök. Vill du studera litteraturen i museets bibliotek, hör av dig i god tid innan och avtala en tid med oss. Kontakta oss vardagar kl. 8.00–17.00 för att boka en tid. 

Vi behöver i förväg veta vilket material du vill titta närmare på så har vi möjlighet att förbereda det. Vi har för tillfället ingen personal som administrerar biblioteksbesök, därför kan förfrågningar ta lite tid. 

Kontakt biblioteket

Åsa Holmberg
Tfn: 010-441 42 50 Mobil: 0737-58 89 25

Senast uppdaterad: 2023-01-23 13:36