Webbplatsen använder antigen IE11 eller teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Skip to main content

Arkeologstudenter får möjlighet att studera historiska djurben genom nytt samarbete med universitetet

Närbild på ben samt bild på osteologen Jelena

I ett nytt kurssamarbete är museets samlingar av djurben till hjälp i undervisningen av arkeologstudenter. Studierna av kompletta ben underlättar för de framtida arkeologerna att känna igen karaktärer och artbestämma på utgrävningar i fält.

Ett kurssamarbete har precis inletts mellan Göteborgs naturhistoriska museum och Göteborgs universitet. Dagens lektion för studenterna på kursen Arkeologi och naturvetenskap, som ges som en del av arkeologprogrammet vid Göteborgs universitet är förlagd till museet. På lektionssalens bord står förutom datorer, lådor med djurben från gris, ko, rådjur, älg, ren med flera. Studenterna har tillsammans med sin lärare osteologen och forskaren Jelena Bulatović, studerat osteologiskt material ur museets samlingar. Syftet är att morfologiskt, genom att titta på olika djurarters benkaraktärer enklare kunna avläsa fynd i fält.

- Det är lättare att arbeta med riktiga ben i undervisning, att kunna visa studenterna kännetecknen. De här benen är kompletta. När vi hittar ben vid arkeologiska utgrävningar utgörs de av fragment till exempel en flisa säger Jelena Bulatović osteolog och forskare.

Studenterna har fått föreläsningar av Jelena i metod och nu, vid sista lektionstillfället analyserar den data som har kommit från benstudierna.

- Genom att titta på djurlämningar kan vi rekonstruera tiden för när djuren levde och dog och hur de möjligen användes av människor säger en student.

- Det är bara början på ett samarbete vi hoppas ska fortsätta! Det är fantastiskt att studenterna får möjlighet att arbeta med museisamlingarna. Studenterna har verkligen uppskattat det säger Jelena Bulatović osteolog och forskare.

Jelena är själv ansluten till forskningsprojektet CORrelations to EXplanations: towards a new European prehistory.


Senast uppdaterad: 2023-03-14 09:34