Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Däggdjurssalen

I däggdjurssalen kan du upptäcka den otroliga mångfald som finns bland de landlevande däggdjuren. Här hittar du allt från den enorma afrikanska elefanten till den mycket lilla dvärgnäbbmusen.

I däggdjurssalen på Göteborgs naturhistoriska museum finns däggdjur från hela världen. Vid en första anblick kan det se ut som om djuren står lite slumpmässigt utplacerade. Men tittar du närmare kan du se att de är placerade i grupper så att aporna står för sig, rovdjuren för sig och hovdjuren för sig. Därför är det inte så konstigt att man kan se en ren från Svalbard intill en kinesisk vattenmyskhjort.

En fascinerande upplevelse

Däggdjuren har funnits på vår jord i 200 miljoner år men det var för 65 miljoner år sedan då de stora dinosaurierna försvann som utvecklingen verkligen tog fart. Många av de däggdjursfamiljer du kan se på museet uppkom under den här tiden, till exempel apor, rovdjur och elefanter.

I däggdjurssalen kan du studera dessa djur på nära håll. Du kan ställa dig vid elefanten och uppleva hur stor en vuxen afrikansk elefant verkligen är, och jämföra med Sveriges största landdjur älgen. Tittar du dig omkring i salen kanske du hittar dvärgnäbbmusen. Den är så liten att det går 2 miljoner dvärgnäbbmöss på en fem ton tung elefant!

Från ett liv som premiärlejon till museet

Han föddes i Sudan, växte upp i en villa i Tosseryd, har gjort karriär som filmstjärna och dragplåster på Borås Zoo. Nu kan du se lejonet Simba på Göteborgs naturhistoriska museum.

Fladdermöss – i en värld av mörker

I Sverige finns 19 olika arter av fladdermus. I Kenya finns 128! Läs mer om vår fascinerande fladdermusutställning från 2017 och ett samarbete över kontinentgränserna.

Senast uppdaterad: 2024-02-09 16:00