Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Valsalen

I valsalen kan du inte bara se världens enda monterade blåval – här finns också andra marina djur som isbjörn, valross, brugd och sjöko. På övre våningen finns en utställning om havet och havsmiljön.

Valsalen domineras av en 16 meter lång blåvalsunge som strandade i Askim i södra Göteborg för 150 år sedan. Det var innan man började jaga dem, då det fortfarande fanns många blåvalar i havet. Nu är de sedan länge fredade och bestånden återhämtar sig långsamt.

Under vissa dagar – till exempel valdagen och valborgsmässoafton – kan man gå in i blåvalen, då gapet är öppet. På golvet bredvid ligger valens skelett, tillsammans med underkäken från en vuxen blåval för jämförelse. Längre bort ligger kraniet av en 23 meter lång sillval, det största belagda djuret som någonsin påträffats i Sverige.

Här finns också skelettet från en kaskelott och även montage, skelett och modeller av flera andra marina djur. Missa inte utställningen på övre våningen i valsalen, där du kan lära dig mer om havet och havsmiljön.

Senast uppdaterad: 2017-11-29 12:26