Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Valsalen

Bild på den nyinvidga valsalen

Den 1 april öppnades de virtuella portarna till valsalen genom en livesänd invigning. Den snart 100 år gamla valsalen har det senaste året genomgått en varsam renovering och nya delar om valarnas evolution och den biologiska mångfalden i havet har tillkommit i utställningen. Läs mer och se invigningen i efterhand.

 

Den nuvarande byggnaden i Slottsskogen invigdes i samband med Världsutställningen 1923. De permanenta utställningarna har under åren gjorts om i omgångar och förra våren inleddes arbetet med valsalen.

Projektledare för renoveringen av valsalen är Monika Frelin från företaget MYT som designar och skapar koncept för museiutställningar runtom i världen. Museet gav MYT i uppdrag att både förvalta det som är unikt, som de fantastiska montrarna, och samtidigt förnya och uppdatera utställningarna för att skapa en mer nutida och sammanhållen utställningsupplevelse. Projektet har försökt återställa valsalen i dess forna glans genom en varsam renovering. 

Museichef Stefan Örgård säger i pressmeddelandet att den största utmaningen har varit att jobba i en kulturhistorisk byggnad.

- ”Arbetet har inneburit att bevara de kulturhistoriska värdena samtidigt som vi vill ge en vetenskaplig modern berättelse om valarnas evolution och människans påverkan.”

De som oroar sig för att inte kunna träffa den Malmska valen framöver kan vara lugna. Valen med sin unika berättelse kommer vara kvar i valsalen och utgör själva hjärtat i utställningen.

Utöver fakta om de enskilda objekten och modellerna i utställningen ligger fokus på de stora sammanhangen och på att sätta in valar i en global kontext.

Senast uppdaterad: 2021-05-04 14:25