Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Valsalen

Bild på den nyinvidga valsalen

Den snart 100 år gamla valsalen genomgick 2021 en varsam renovering och nya delar om valarnas evolution och den biologiska mångfalden i havet tillkom i utställningen. Läs mer och se invigningen i efterhand.

Den nuvarande byggnaden i Slottsskogen invigdes i samband med Världsutställningen 1923. De permanenta utställningarna har under åren gjorts om i omgångar och våren 2020 inledde vi arbetet med valsalen.

Projektledare för renoveringen av valsalen var Monika Frelin från företaget MYT. Detta designar och skapar koncept för museiutställningar runtom i världen. Museet gav MYT i uppdrag att både förvalta det som var unikt, som de fantastiska montrarna, och samtidigt förnya och uppdatera utställningarna för att skapa en mer nutida och sammanhållen utställningsupplevelse. Projektet återställde valsalen i dess forna glans genom en varsam renovering. 

Museichef Stefan Örgård sade i pressmeddelandet att den största utmaningen hade varit att arbeta i en kulturhistorisk byggnad.

- ”Arbetet har inneburit att bevara de kulturhistoriska värdena samtidigt som vi vill ge en vetenskaplig modern berättelse om valarnas evolution och människans påverkan.”

De som oroade sig för att inte kunna träffa den Malmska valen framöver kan vara lugna. Valen med sin unika berättelse förblri i valsalen och utgör själva hjärtat i utställningen.

Utöver fakta om de enskilda objekten och modellerna i utställningen ligger fokus på de stora sammanhangen och på att sätta in valar i en global kontext.

Senast uppdaterad: 2022-03-03 10:52