Webbplatsen använder antigen IE11 eller teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Skip to main content

Malmska valen

Världens enda monterade blåval strandade vid ett skär utanför Göteborg för ungefär 150 år sedan - den Malmska valen.

Den 29 oktober 1865 simmade en ung blåval för nära land och fastnade på ett skär inne i Askimsviken söder om Göteborg. Det väldiga djuret som var mer än 16 meter långt och vägde ungefär 25 ton – lika mycket som en spårvagn – kämpade för att komma loss. Men loss kom han inte.

Gevär och pikar

Folk från trakten rodde ut till valen och dödade den så småningom med gevär och pikar. På den tiden tyckte man att det var rätt att göra så, idag skulle man säkert försökt hjälpa den stackars valen att komma loss istället. 

Direktör James Dickson köpte valen och A.W. Malm som arbetade vid Göteborgs museum fick ta hand om kroppen. Den släpades in till Lindholmens varv där man drog upp den på en slip. Där flådde man kroppen och började bygga en trästomme som man sedan skruvade fast skinnet på med massor av mässingsskruvar.

Salongen i valen

Man byggde valen i tre delar som kan tas isär när man ska flytta på den. Inne i valen inredde man en salong med träbänkar och handtryckta tygtapeter. Man kan komma in i valen om man öppnar överkäken. Så kom den enda uppstoppade blåvalen i hela världen till.    

När valen var ny åkte man runt och visade upp den. Bland annat var man i Stockholm och i Tyskland. Den hamnade sedan i Ostindiska huset vid Stora hamnkanalen där den fick vara fram till 1918.

I medborgarnas tjänst

Under den första tiden stod valen oftast öppen så man kunde gå in i den. Men så upptäcktes vid ett tillfälle, i början på 1900-talet, ett älskande par inne i valen. Det var ju inte riktigt därför man kunde gå in i valen. Man bestämde då att vara mer försiktig med att hålla den öppen, även om ordföranden i museistyrelsen sade: "Vi får vara nöjda över att denna förmån kommit ett par medborgare i vår egen stad till godo".
Numera är valen bara öppen vid speciella tillfällen, som när det är val i Sverige eller vid särskilda aktiviteter.

1917 började man bygga ett nytt hus vid Slottsskogen för Naturhistoriska museet. Ett år senare var det dags att börja flytta över djuren från Ostindiska huset.

Har du druckit kaffe inne i Malmska valen?

Det är många som säger att de druckit kaffe inne i valen när de var barn. Det kan hända att någon haft med eget kaffe under den tid som valen stod öppen men det är snart 100 år sedan. Känner du någon göteborgare så fråga och hör om hen fikat i valen. Det märkliga är att många säkert kommer att svara ja.

Spelar storleken roll?

I valsalen på museet finns valens skelett bredvid valen. Det är stort kan man tycka men då skall man veta att den Malmska valen bara var en liten unge! Vuxna blåvalar kan bli mer än 30 meter långa och väga upp till 200 ton, sex gånger så mycket som vår lilla unge. Kommer du till museet så finns det en underkäke från en vuxen blåval på golvet under skelettet. Jämför du så förstår du hur stor en vuxen blåval är.

Redan när den Malmska valen var nyfödd var den ungefär sju meter lång. Precis som alla andra däggdjur fick han mjölk av sin mamma. Han kunde få 1 000 liter om dagen och öka mer än 100 kilo i vikt varje dag! När han blev större började han sila vatten med hjälp av barderna, som valar har istället för tänder.

I Norra ishavet där blåvalarna håller till på sommaren finns det massor av små kräftdjur i vattnet. Genom att sila vattnet kunde han få i sig mängder av mat. När hösten kom flyttade blåvalarna söderut och det var på vägen vår valpojke kom fel och fastnade utanför Göteborg.

Malmska valen hör till den nordliga formen av blåval. Denna är utrotningshotad, men det finns tecken på att de ökar igen. Den sydliga formen av blåval som lever på södra halvklotet är inte lika ovanlig, men den är också hotad.  


Senast uppdaterad: 2022-11-09 15:50