Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Livets historia och myllrande mångfald

I den här delen av museets permanenta utställningar berättar vi om Jordens historia och livets utveckling för 3,8 miljarder år sedan fram till idag. Välkommen att göra en evolutionär resa och möt fossiler, insekter, fjärilar, bläckfiskar och ett dinosaurieskelett.

Utställningens första del visar den kronologiska historien från livets uppkomst för 3,8 miljarder år sedan till våra dagar. Här får du ta del av allt från devon – som kallas för fiskarnas tidsålder – fossil och dinosaurieskelett till jura- och kritaperioderna.

Efter dinosauriernas massutdöende kommer vi till däggdjurens tidsålder. Under den senaste årmiljonen avlöser istider och värmeperioder varandra. De snabba klimatförändringarna sätter djurens anpassningsförmåga på prov vilket gynnar de tidiga människoarterna som utvecklas i Afrika. Bland annat går de sabeltandade tigrarna under i kampen mot våra förfäders stenredskap.

Farliga djur och märkliga organismer

I utställningens andra del kan du stifta bekantskap med många av de ryggradslösa djur som lever på Jorden idag. Här finns världens farligaste djur: det mikroskopiska malariadjuret som dödar uppemot en miljon människor varje år. Andra fascinerande djur, som svampdjur som pusslar ihop sig själva om de skulle pressas till småbitar, vackra koraller, bläckfiskar som kan flyga och snäckor som använts som pengar hittar du också här.

I utställningen finns också många av Jordens mest framgångsrika varelser – leddjuren. Du kan till exempel titta på kräftdjur, spindlar och insekter från hela världen. Här finns enorma humrar, krabbor som klättrar i träd och gräshoppor som i svärmar kan ödelägga hela landsändar. I mikroskop kan du se på krypen du hittar hemma i skafferiet och titta på mönstret i en fjärilsvinge.

Fotograf: Weronika Romanowska/Unsplash

Makalösa insekter

På Göteborgs naturhistoriska museum finns flera miljoner insekter som skalbaggar, fjärilar och steklar. Samlingen kommer från stora delar av världen.

Senast uppdaterad: 2022-11-22 12:00