Webbplatsen använder antigen IE11 eller teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Skip to main content

Så känner du igen stenkrabban

Bild på stenkrabban framifrån

I april 2019 gjordes det första fyndet av stenkrabba längs Sveriges kust. Nu vill forskare från Göteborgs universitet ha hjälp av allmänheten att rapportera in observationer eller fynd av arten. Läs mer om hur du känner igen krabban här.

Har du sett en stenkrabba?

Matz Berggren forskare och doktor i marinbiologi vid Göteborgs universitet har blivit flitigt intervjuad av medier och vill gärna att krabbfiskare längs västkusten hör av sig om de fiskar upp eller ser ytterligare stenkrabbor. Kontakta Matz Berggren på: matz.berggren@marine.gu.se 

Bild på stenkrabban ovanifrån


Krabban på fotografiet ovan har både varit fryst och legat i sprit innan bilden togs, så färger och teckningar på ryggskölden är försvunna.

Så känner du igen stenkrabban

Illustrationen nedan föreställer en vanlig krabbtaska Cancer pagurus  till vänster och en stenkrabba Cancer irroratus till höger. På stenkrabban kan du se att det första gångbenet är lika långt som klosaxen. Stenkrabban har till skillnad från krabbtaskan taggiga utskott på front och sidor av ryggskölden – medan krabbtaskan har mer rundade. På krabbtaskan sitter det rader med tofsar av hår på gångbenet.

Illustration av vanlig krabba och stenkrabba

Det första fyndet av stenkrabba i Sverige finns nu på museet

I mitten av juli tog museet emot det omskrivna fyndet av den stenkrabba Cancer irroratus som hittades på 27 meters djup i april 2019 utanför Kullahalvön i nordvästra Skåne. Krabban utgör det första fyndet i fastlandseuropa.   

Exemplaret av stenkrabban kommer ingå i museets samlingar. Kennet Lundin, marinbiolog och intendent på museet - varför hamnar krabban här?
- Museet tar fortlöpande emot referensexemplar av nya arter som dyker upp i vårt land. Det är jätteviktigt för forskningen och för att kunna följa händelseförloppet. Många frågor kan besvaras med hjälp av insamlade exemplar.


Senast uppdaterad: 2019-07-12 13:49