Webbplatsen använder antigen IE11 eller teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Skip to main content

Biologiska mångfaldens dag: Borta för alltid?

Tudelad bild på beläggexemplar av atlantstör samt bild av isättning av atlantstör i Göta älv

Torsdag 22 maj kl. 18.00-19.30

Om aktiviteten

Liv på jorden har funnits i 3,5 miljarder år. Under denna tidsperiod har arter kommit och gått. Jorden har också drabbats av fem massutdöenden och nu är vi inne i det sjätte, det första som orsakats av människan.
Torbjörn Ebenhard på SLU:s Centrum för Biologisk Mångfald summerar det kärnfullt: ”– Utdöende är en naturlig process, men nu sker det så fort att evolutionen inte hinner med. Det är viktigt att föra fram berättelserna om djuren som redan dött ut, eftersom deras historier är facit på vad som kan hända vanliga arter som hotas idag. Det är fullt möjligt att djur som vi idag ser som självklara, som lejon och giraff, snart kan gå samma öde till mötes.”
Många djur är borta för alltid, men andra kanske vi kan rädda. 
Kom och lyssna på Gustav Asplund, som driver podcasten Borta för alltid, Linnéa Jägrud från Störprojektet, samt Magnus Gelang, intendent på Göteborgs naturhistoriska museum.
De kommer att berätta och samtala om arter som dött ut och vad vi kan göra för att rädda de arter som är på väg att dö ut. 

Praktisk information

Kostnad: Föredraget är gratis, men det kostar att gå in på museet. Barn och unga under 20 går in gratis. Läs mer om entréavgifter här >> 
Plats: Biblioteket på plan 4.  
Tillgänglighet: Hörslinga och plats för rullstol finns.  
Övrigt: Ingen föranmälan. 


Senast uppdaterad: 2025-04-29 15:29