Finns det flygande bläckfiskar på Västkusten?
Visste ni att det finns bläckfiskar vid den svenska västkusten? Det finns så många som 16 arter av bläckfiskar i Kattegatt och Skagerrak, varav fyra arter är åttaarmade bläckfiskar och de andra är tioarmade.
De förra är enstöringar och håller till på havsbotten, medan de senare mestadels simmar fritt i stora stim som kommer in från Nordsjön under vår och höst. Tre av dem tillhör gruppen flygbläckfiskar, Ommastrephidae, som är kända för sin förmåga att hoppa upp ur vattnet för att undkomma predatorer som fiskar och delfiner.
I varmare hav finns vissa arter som kan glidflyga långa sträckor likt flygfiskar. Vid den svenska kusten är Mindre flygbläckfisk, Todaropsis eblanae, och Rombfenad bläckfisk, Illex coindetii, ganska vanliga som bifångst vid trålfiske. Betydligt ovanligare är Större flygbläckfisk, Todarodes sagittatus, men vissa år kommer det in stim. Den kan bli omkring en meter lång med tentaklerna inräknade, medan de andra två bara blir hälften så stora. Större flygbläckfisk kan ta sats under vattnet med jetdrift genom att pressa ut vattnet i mantelhålan genom en trattformig sifon. Om de gör det nära ytan så kan de fara i väg upp i luften på en tjugo meter lång flygfärd innan de landar i vattnet igen med ett plask. Vid den norska västkusten är större flygbläckfisk vanlig och trålfiskare kan behöva hjälm för att inte bli knockade av kringfarande bläckfiskar.