Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Simba – ett äkta premiärlejon

Han föddes i Sudan, växte upp i en villa i Tosseryd och hamnade till sist på Göteborgs naturhistoriska museum. Däremellan hann lejonet Simba med en karriär som affischnamn på Borås djurpark – och som stjärna i filmen Lejon på stan med Nils Poppe!

Ett lejon i Västgötaskogen

Historien om Simba börjar i Sudan i slutet av 50-talet. Sigvard Berggren, som senare grundar Borås djurpark, har i flera år funderat på att ta hem ett lejon till villan i Tosseryd, utanför Borås. Vid en resa i Sudan kommer han förbi en bur där några jägare placerat två lejonungar efter att de skjutit deras mamma. Simba är den största och ilsknaste av ungarna och Sigvard bestämmer sig snabbt för att det här ska bli hans lejon. 


Han skaffar en rejäl bur och påbörjar resan till Sverige, men blir stoppad i tullen. Sigvard får frågan om han har något att förtulla och svarar:

– Etnografiska föremål, en apa och ett lejon.

Tullaren tror förmodligen att det är ett skämt och Simbas nya husse får fortsätta efter att ha svarat nej på frågan om han har sprit och cigaretter med sig.

Eget rum

I början är det inte så lätt att närma sig Simba.

"Mat accepterar han nådigt, men vänskap vill han inte ha... Han äter sitt råa kött när jag kastar det åt honom, men när jag sträcker fram händerna för att smeka honom sätter han tänderna i dem också", skriver Sigvard Berggren i boken Simba - mitt lejon.

Men relationen förbättras och så småningom uppstår något som nästan skulle kunna beskrivas som vänskap. Simba flyttar in i ett rum i villan i Tosseryd och efter några försök att sätta koppel på lejonet ger Sigvard upp och låter Simba promenera fritt vid hans sida i skogarna.

Filmstjärnan Simba

När ryktet sprider sig att det finns ett livs levande lejon i Västgötaskogarna blir det en hel del tidningsreportage och Simba börjar så smått bli en riktig kändis. Han är med i radions lussefirande och 1959 medverkar han dessutom i filmen Lejon på stan. Charlie spelas av Nils Poppe och lejonet – ja, det är förstås Simba.

Så småningom behöver Simba mer utrymme, och 1962 öppnar Borås djurpark med Sigvard Berggren som intendent och Simba som en av de första invånarna. Här blir lejonet en av de största publikfavoriterna och han bor kvar i parken fram till sin död. 1971 skadas nämligen Simba i en sammandrabbning med ett av de andra lejonen och måste avlivas.

Fortfarande i blickpunkten

Efter sin död skänks Simba till Göteborgs Naturhistoriska Museum och här kan du träffa honom än idag. Han har sin plats ovanför trappan på andra våningen – och står i nästan lika hög grad i centrum för människors uppmärksamhet nu som när han var i livet!

Senast uppdaterad: 2022-11-10 11:31