Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Stella Lohmander - den cyklande insektssamlaren

Hon cyklade runt i decennier och samlade in insekter. Stella Lohmanders insatser har än idag har stor betydelse i museets samlingar, trots att hon ofta hamnar i skuggan av sin man Hans.

Stella Lohmander var från Skåne och föddes 1906. Hon gifte sig som ung med Hans Lohmander, intendent på Göteborgs naturhistoriska museum och zoolog och hans karriär blev också hennes karriär.

- Det var ju så orättvist förr att man fokuserade på mannen. Hans Lohmander var utbildad zoolog och det var inte hon. Men Stella Lohmander var aldrig hemmafru, utan hon gick upp i forskningen och var väldigt kompetent trots att hon inte hade en formell utbildning, berättar Ted von Proschwitz som är intendent på museet och som träffade Stella Lohmander i början av sin karriär.

Snäckor, sniglar och spindlar

Stella och hennes man samlade landlevande snäckor och sniglar, tusenfotingar, gråsuggor, spindlar och andra arter i stor mängd i södra och mellersta Sverige. Först med hjälp av cykel, men från 50-talet med bil. Det var alltid Stella som höll i ratten.

- Materialet som Stella och Hans samlade in är unikt och viktigt. Det efterfrågas väldigt mycket från hela Sverige, bland annat i samband med rödlistning av arter, säger Ted von Proschwitz, intendent på Göteborgs naturhistoriska museum.

Har gett namn åt spindeldjur

Stella Lohmander är också känd genom spindeldjuret Anthrenochernes stellae, eller hålträdsklokrypare. Det är nämligen döpt efter henne, av hennes man som ska ha upptäckt spindeldjuret precis utanför museet på 30-talet.

Och att Hans Lohmander värderade Stellas insatser högt framgår bland annat av den här texten från Göteborgs museums årstryck 1939:

Min hustru, fru STELLA LOHMANDER, har deltagit i samtliga här omnämnda resor och har genom sitt outtröttliga och intresserade medarbetskap i hög grad bidragit till det goda insamlingsresultatet. Hon har därutöver flitigt biträtt mig i det museala arbetet.
Senast uppdaterad: 2022-11-22 14:15