Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Malmska valen - en videowalk (2014)

Den 29 oktober 1865 strandade Malmska valen i Askimsviken. Valens första hem, efter konservering och montering, var Göteborgs stadsmuseum. Vid uppförandet av Göteborgs naturhistoriska museum år 1918 flyttades Malmska Valen, transporten med häst och vagn blev något av en händelse.

Följ valens resa från ett museum till ett annat.

Ta dig någon av de fem platserna leta upp startpunkten med hjälp av bilderna. Starta videowalken i din mobil. Följ sedan instruktionerna du får i dina hörlurar*.

Längs vägen iscensätts flera konstverk; dans, musik, film, ljudverk och textbaserad monolog sammanvävt med foto och film från 1918. Dåtid blir nutid, du hör ett ljud bakom dig, vänder dig om för att se, men inser att det är ljudet från videowalken som spelat ett spratt i din verklighet.

Blicken faller på detaljer som aktiverar vårt gemensamma minne av myter, symboler och berättelser. Vi får syn på oss själva som varelser i relation till valen.

Curatorer: Petra Johansson / Neta Norrmo / Sarah Schmidt

*Det går att titta på videowalken utan att besöka platserna men det ger inte samma upplevelse.

Senast uppdaterad: 2023-05-02 09:55