Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Kerri Smith forskar på näbbvalar

När Kerri Smith besöker oss har hon varit på 14 olika museer och forskningsinsitut i Europa. Hon är en hängiven forskarstudent som reser runt och samlar in benprover från valskelett för att ta med hem till forskningslabratoriet vid Texas University. Tillbaka i labbet hoppas hon på att kunna pussla ihop funna ledtrådar för kasta ljus över Sowerbys näbbval.

Saknas information om arten

Näbbvalar är en grupp valar som vi vet väldigt lite om. Späckhuggare har man till exempel forskat på i 40 år - Sowerby's näbbval finns det så pass lite information om så man inte kan göra bedömningen om den är livskraftig eller till och med hotad. När forskaren Kerri Smith för två år sedan läste en tidningsartikel om att vi fortfarande upptäcker nya arter av näbbval bestämde hon sig för att börja forska på ämnet.  

Museisamlingar bidrar med viktiga uppgifter

Kerri Smith är på genomresa i Europa - hon besöker olika museer och forskningsinstitutioner som hon har fått reda på har prover av Sowerbys näbbval i sina samlingar. När hon når Göteborg har hon hunnit med hela 14 stopp för insamling av material. I sin forskning på Sowerbys näbbval vill hon ta reda på vad de äter, var de lever och få kunskap om deras genetik. Men valen lär vara blyg. De dyker djupt och visar sig sällan - därför är de svåra att studera ute till havs. Då är det bra att kunna studera valskelett som redan finns i museisamlingar. Man stör inte heller valarna i sin miljö. Informationen Kerri kan hämta ur museets samlingar underlättar i hennes forskningsarbete.

- Museer är underbara skattkammare av kunskap! Forskare kan använda museinsamlingar för att svara på frågor som är svåra att ta itu med på fältet säger Kerri när vi pratar med henne i museets benkällare. 

Tillbaka i labratoriet

När Kerri Smith återvänder hem till Universitet i Texas El Paso återstår ett gediget arbete i labratoriet för att gå igenom och analysera alla insamlade prover. Genom att titta på dem hoppas hon på att få fram uppgifter kring valarnas föda och var de vistats. Resultatet av Kerris forskning kommer så småningom publiceras i ett vetenskapligt magasin. 

Forskaren Kerri Smith är verksam vid Wildlife Ecology and Conservation Lab Environmental Science and Engineering Program University of Texas at El Paso.

Senast uppdaterad: 2017-06-07 10:28