Kortintervju med Thomas Dahlgren om snowboardmasken

DJUPHAVET Åker utför på djuphavsbotten. Snowboardmasken, Bathykurila guaymasensis är en art av ringmask som forskare från Göteborgs universitet och naturhistoriska museet i London studerat i Stilla Havet. Thomas Dahlgren, forskare på Institutionen för marina vetenskaper berättar mer.
Till och börja med, hur har snowboardmasken fått sitt namn?
- Den har fått sitt namn då den liksom surfar i tjocka mattor av vita ”Beggiatoa” lika bakterier. Beggiatoa är ett släkte bland svavelbakterierna. När syret har tagit slut på mjuka bottnar kan svavelbakterier breda ut sig som en vit filt.
Vad kan snowboardmasken berätta om våra havsmiljöer?
- Det som är lite speciellt med denna art är att man hittar den både på valkadaver på havsbotten och på områden där kolväten pyser ut ur havsbotten, s.k. seep-områden. Detta säger oss att valkadaverspecialister kan ha haft ett evolutionärt ursprung i arter som lever i andra näringsrika habitat som tex seeps.
Hur studerar man vad som lever på djuphavsbotten?
- Vanligtvis använder man ett redskap som tar ett prov mer eller mindre ”i blindo”, dvs utan att man ser vad man gör då djupet är för stort ofta flera kilometer. När vi ska ta prover vid valkadaver eller andra komplexa miljöer som tex hetvattenkällor eller seeps måste man kunna se vad man gör, annars är risken stor att man tar sitt prov vid sidan om. Därför använder vi fjärrstyrda robotar med kameror och griparmar för denna typ av miljö.
Vad används den här forskningen till?
- Den används till att kartlägga livet på planeten. Eftersom djuphavet är mer än halva planetens yta är det viktigt att förstå vilka arter som lever där.
Läs vidare om snowboardmasken och djuphavsforskning
Artikeln publicerades första gången 2005 i den vetenskapliga tidskriften Marine Ecology. Läs den vetenskapliga artikeln här
Se mer om djuphavsforskning
2021 gav Thomas Dahlgren det digitala föredraget Valkadaver - oaser i djuphavets botten här på museet.
Titta på det inspelade föredraget med forskare Thomas Dahlgren här
Bilderna är från artikeln, tagna live under pågående djuphavsundersökningar samt i labb av Adrian G. Glover.