Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

De bygger den modell av Malmska valen som ska ingå i Göteborgs 400 årsfirande

Bild på Henrik Wallgren

Stadens jubileum stundar. Inför firandet av Göteborg 400 år byggs en modell av Malmska valen, som ska ingå i det historiska festtåget. Henrik Wallgren, en av personerna bakom konstruktionen berättar mer om projektet.

I museets gamla bibliotek ligger framtagna arkivhandlingar, brev och böcker från 1800-talet, som har tillhört August Malm, mannen bakom monteringen av Malmska valen. Vid skrivbordet, med arkivhandskar på, sätter sig Henrik Wallgren. Tillsammans med sin kollega Jens Langert har han fått uppgiften att, inför stadens 400 årsjubileum i sommar, bygga en modell av Malmska valen, som ska vara en del av folkfesten och det historiska festtåget.

Hej! Du bygger en val. Vad ska den vara till för?
- För 100 år sedan, 1923, när staden fyllde 300 år firade man bland annat med ett festtåg. En parad kommer göras även i år när staden fyller 400 år och vi har fått i uppdrag att bygga en modell av Malmska valen som ska vara med i firandet. Valen kommer bland annat att visas under Göteborgs jubileumsfestival i Frihamnen 2-5 juni, samt paraden 2 september.

Hur kommer ni göra detta och på vilket sätt kommer den likna Malmska valen?
- Det har funnits olika idéer om hur vi skulle göra detta! Valen kommer att byggas i 5 delar, eller segment, röra sig som en val och låta som en val. Vi har bland annat hämtat inspiration från franska Le Machine i Nantes som bygger stora modeller som ser ut att röra sig som och fungera nästan som marionettfigurer. Vi har tagit fasta på tiden då Malmska valen monterades, den andas något viktorianskt, ångmaskiner och telegrafer. Egentligen ville vi att valmodellen skulle vara lika lång som den riktiga Malmska valen men gatukontoret sa nej så nu blir den 12 meter istället för 16.

Varför tror du att just Malmska valen får vara representerad i stadens jubileum?
- Malmska valen är ju en göteborgsk ikon, den ligger Göteborgarna varmt om hjärtat. Jag tänker till exempel på allt det här med att det skapats ett kollektivt minne över generationer, kring om det fanns ett  kafé i valen. Ska man koka ner Göteborg till en grej…ja då får det bli valen.

Slutligen, hur var det att hålla i August Malms brev och böcker idag?
- Fantastiskt! Jag blev väldigt imponerad av att man kan plocka fram så konkret historia som jag har framför mig. Breven och böckerna väcker en nyfikenhet hos mig, vem var han som person? Jag har läst att han var med på Vegaexpeditionen...

Ni delar kanske gemensamma intressen?
- Jaaa!

Senast uppdaterad: 2023-03-22 15:42