Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Tre frågor till Johan Eklöf inför Svenska Fladdermuskonferensen 2023

Bild på två svärmande fladdermöss intill Tabergsgruvan

Intresset för fladdermöss har växt de senaste åren och andra helgen i november samlas såväl fladdermusintresserade som yrkesverksamma när den tredje upplagan av Svenska Fladdermuskonferensen går av stapeln. Visst blir man lite nyfiken på vad som kommer avhandlas? Johan Eklöf, fladddermusforskare och en av dem som arbetar med konferensen svarar.

Konferensdeltagarna kommer från olika länder och yrkesgrupper. Varför behöver man samarbeta kring fladdermöss?
- Vi brottas med samma problem och samma frågor, till exempel hur man bäst skyddar fladdermöss. Fladdermusekologi är inte bara en fråga för biologer och forskare utan rör planarkitekter på kommuner, trafikplanerare, företag som bygger vindkraftverk med mera.

Vilka är de mest aktuella frågorna för er som arbetar med fladdermöss?
-
Havsvindkraft kommer på bred front och vi vet fortfarande lite om hur fladdermöss rör sig ut över hav. Ljusföroreningar är ett ämne som vuxit stort de senare åren och omfattar fladdermöss. Inom forskningen har fladdermöss och virus varit hett ett tag. Fladdermöss är duktiga på att stå emot sjukdom. 

Vad gör de svenska fladdermössen när ni har konferens om dem?
- Konferensen är i Jönköping och alldeles i närheten, i Tabergsgruvan samlas just nu stora mängder fladdermöss för att gå i dvala tills det blir varmare igen och insekterna återkommer.

Läs mer om Svenska Fladdermuskonferensen 2023 via föreningen Bat Life Swedens webbplats >>

Bilden föreställer svärmande fladdermöss intill Tabergsgruvan. Foto: Jens Rydell.

Senast uppdaterad: 2023-11-10 11:01