Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Några frågor till Niklas Wennberg på Stadsjord

Bild på Niklas Wennberg i akvaponik-anläggningen

Hur kan vi ta stadsodling och hållbar matproduktion till nya nivåer? I det gamla Slakthusområdet i Gamlestan, Göteborg odlas fisk och grönsaker i stora bassänger. Det hållbara matodlingssystemet som kallas akvaponik kombinerar odling av akvatiska djur (fisk) med hydroponik, odling av växter i vatten. Arbetet drivs av Stadsjord. Den prisade miljöentusiasten, verksamhetsledare Niklas Wennberg har i en intervju med Göteborgs Posten uttryckt att Stadsjord jobbar med en rädda världen-fråga.

1. I arbetet med Stadsjord har bland andra Botaniska trädgården, Göteborgs universitet och SLU bidragit med kunskap. På vilket sätt är grupparbete/samarbete bärande i arbetet med hållbar matproduktion? 

– Akvaponik fisk/grönsaker är en produktionsmodell som inte har provats i Sverige mer än av källarentusiaster. Men det finns förstås kunskap här och där som kan plockas samman och komma till nytta vid utvecklinga enkla emn okända modeller. 

2. Du har i en tidigare intervju sagt att du jobbar med en rädda-världen fråga, hur då – förklara?

– Vi har fått fina omdömen när vi sökt och fått pengar från exempelvis vinnova. Man konstaterar att vi jobbar med proteinmodller som behövs i hela världen. Afrika där vi nu arbetar har världens snabbast växande befolkning men knappt nåpgot vattenbruk. Bara 1% av den globala produktionen. Kina har 63 procent. Värlsbanken, FN med flera menar att vattenbruk är svaret när fisken i havet är slut och det är den nu. 

4. Vad har arbetet med anläggningen i Gamlestan bidragit till hittills och hur hoppas du arbetet med Stadsjord utvecklar sig?

– Anläggningen i slakthuset har beskrivits i Skandinaviens strösta tidningar och varit utgångspunkten ör projekt som finansierats av Naturvårdsverket, Vinnova, SLU, Jordbruksverket med flera. Vi har visat anläggningen för tusentals studenter och anläggningen har varit i fokus på mång a studentarbeten som gett denna produktionsmodell belysning. 

5. Vad gör du på bilden?
– Jag matar en afrikansk fisk som heter tilapia. Den äter sallad och andra grönsaker och hör till gruppen herbivorer. Värlödens hjälxtar bland fiskkonsumenter äter herbivorer och omnivorer och undviker fisk högt upp i näringskedjan - predatorer

Intervjun med Niklas Wennberg gjordes inför föredraget Urbana odlingar och akvaponik torsdag den 12 mars 2020. 

Mer om Niklas Wennbergs arbete

Niklas Wennberg är verksamhetsledare på Stadsjord. Läs mer om Stadsjords arbete >>

Senast uppdaterad: 2022-11-22 15:06