Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Intervju med Kennet Lundin om arbetet med boken sillens gåta

Bild på marinbiologen Kennet Lundin med en modell av en sill i handen

Kennet Lundin, vetenskaplig intendent och biolog på museet, tilldelades i slutet av september Natur & Kulturs populärvetenskapliga arbetsstipendium för arbetet med boken Sillens gåta. Stipendiet delas årligen ut till personer som vill förmedla vetenskapliga rön till en bred publik. Projekten ska bidra till fördjupad kunskap inom områdena människa, samhälle, bildning och hälsa.

Grattis Kennet! Hur känns det här?
– Det är jättekul och sporrande, men också uppfordrande. Nu är det upp till bevis att leverera.

Vad är egentligen gåtan med sillen?
– Gåtan ja... det är en bred frågeställning. Vad vi kallar sill döljer många olika sorters sill som har olika beteende och olika biologi. Nya genetiska metoder medför möjligheter att belysa det på ett sätt som inte var möjligt tidigare.  Det gör att vi kan skydda och återställa sillpopulationerna, om viljan finns.

Vad har du själv för relation till sillen?
– Som femåring stötte jag på surströmming första gången. Det var traumatiskt! Som den värmlänning jag är upplevde jag stim med småsill första gången som 14-åring när jag snorklade utanför Nordkoster. Det var en fantastisk upplevelse.

Hur fortskrider arbetet med boken nu framöver?
– Jag är på god på god väg men kommer att ta lite ledigt för att finslipa texten i vinter.

Om man vet vill veta mer om sillen redan nu, vad kan man göra då?
– Gå in på min hemsida www.kennetlundin.se, där kommer jag att skriva om arbetet. Annars får ni gärna komma till museet och besöka den nyrenoverade fiskgången! 🐟

 

Senast uppdaterad: 2023-10-18 10:28