Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Bekämpning av mördarsnigeln

Här finns tips på hur man bekämpar mördarsniglar.

De flesta av våra sniglar är ganska harmlösa, det är egentligen bara den mördarsnigeln som behöver bekämpas. De andra sniglarna kan gott få leva. Börja bekämpningen på våren. Läs gärna Livscykel hos mördarsnigeln

Insamling

Samla aktivt in sniglar och avliva dem. Det är arbetskrävande men effektivt om det utförs regelbundet varje dag under flera veckor. Sniglarna är nattaktiva, samla därför sniglar sent på kvällen eller tidigt på morgonen. Gillra fällor för sniglarna genom att lägga ut föremål på marken (till exempel brädbitar, masonitskivor, plastsäckar). Sniglarna kommer att gömma sig under dem på dagarna. Vittja fällorna varje dag och döda sniglarna. Lägg ut beten som lockar till sig sniglarna. Ta till exempel rutten frukt, matavfall, blötlagda katt- eller hundpellets, döda sniglar. 

Efterhand kommer du märka att arbetet ger resultat och att antalet sniglar minskar. Samordna gärna insatserna med dina grannar, sniglarna finns oftast i närliggande trädgårdar.

Hur avlivar man sniglar?

Sniglarna dödas enklast genom att man skär eller klipper av huvudet. Det är en snabb och skonsam död. Snittet läggs cirka 1/2 cm in från framändan, i framkanten av manteln. En trädgårdssax eller kniv kan användas, men effektivast är kanske att använda en vanlig spade med skarpt blad. 

Ett alternativ är att samla in dem i ett kärl och hälla kokande vatten över. Det är också en omedelbar död. Man kan också samla in dem i en påse och lägga dem i frysen några timmar vilket möjligen är något omständigare.

Man ska inte samla in sniglarna i en påse och lägga dem i soptunnan. Då kvävs de långsamt. De bör istället få en snabb död. Det är inte heller någon bra metod att hälla salt eller kemikalier på dem. Saltet drar ut vattnet ur cellerna på dem, de får en kraftig slemavsöndring och skrumpnar långsamt ihop. Det är inte bara en långsam och plågsam metod, saltet kostar pengar och kan förgifta jorden i trädgården.

Vad gör man av sniglarna?

Man gör sig lättast av med de döda sniglarna genom att gräva ner dem. Ägg i de döda sniglarna kan inte utveclas.

Senast uppdaterad: 2022-04-28 13:32