Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Åkersnigel

Åkersnigeln är en av våra 23 kända snigelarter i Sverige. Läs om snigelns kännetecken, var den finns och vad den lever av.

Kännetecken

Åkersnigelns (Deroceras reticulatum) grundfärg är normalt ljust gråvit-ljust brunt. Den har bruna, svarta eller mörkt grå linjer och fläckar som är förbundna och bildar ett karakteristiskt rutmönster. Ljusa exemplar utan rutnät är sällsynta men förekommer. Åkersnigeln är ganska liten, bara 2 - 6 cm lång. Slemmet är färglöst eller mjölkvitt.

Förekomst

Åkersnigeln är vanlig i trädgårdar och andra kulturmiljöer. Den kan förekomma i större omfattning på hösten. Åkersnigeln är mycket allmän i södra Sverige. Norr om Hälsningland tunnas däremot förekomsterna ut.

När åkersnigeln uppträder i stort antal kan den göra stor skada både på prydnadsväxter och grödor. Åkersnigeln är efter den spanska skogssnigeln den svåraste skadegöraren i trädgårdar och jordbruk.

Senast uppdaterad: 2017-11-03 09:12