Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Nu byter den kända snigeln officiellt namn

Bild på mördarsnigel

Artdatabankens artnamnskommitté har nu officiellt godkänt det rekommenderade svenska namnet mördarsnigel för den invasiva skogssnigelart som hittills kallats spansk skogssnigel.

Experter har med anledning av produktionen av en ny Nationalnyckelvolym, som ska omfatta land- och sötvattenssnäckor, sett över, och i en del fall korrigerat och ändrat, de tidigare svenska namnen.

- Namnet spansk skogssnigel är felaktigt och missvisande, eftersom den tidigare åsikten att den invasiva arten var identisk med Arion lusitanicus, som förekommer på Iberiska halvön, genom anatomiska och molekylärgenetiska studier har visat sig felaktig. Den invasiva arten härstammar med stor sannolikhet ursprungligen från sydvästra Frankrike (norr om Pyrenéerna) och ska heta Arion vulgaris. Att börja kalla arten för fransk skogssnigel på svenska skulle kunna orsaka förvirring – det ligger därför nära tillhands att istället använda det sedan länge i folkmun vanliga, spridda och entydiga mördarsnigel berättar museets snigelexpert, docent Ted von Proschwitz.

Senast uppdaterad: 2021-12-09 11:00