Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Livscykel hos mördarsnigeln

Mördarsniglar har en ettårig livscykel. Läs om snigelns utveckling, hur den övervintrar, när på våren den kommer fram och när äggläggningen sker.

Övervintring

Vuxna sniglar som fortplantat sig under året dör första eller andra veckan i oktober. Därefter finner man endast ungdjur i olika storlekar. Ungdjuren murar med hjälp av sitt slem jordkammare som de sedan övervintrar i. Jordkamrarna byggs på ca 1-2 decimeters djup nere i marken. Övervintrande ägg förekommer inte i Sverige. Under kalla vintrar med lite snö då tjälen går djupare ökar köldstressen på sniglarna. Det gör att fler sniglar dör. 

Våren

När dygnsmedeltemperaturen stiger över + 4°C kommer sniglarna igång och kommer upp till ytan. De unga sniglarna är då känsliga för torka och torrt väder under denna period vilket medför ökad dödlighet. De ungdjur som var stora redan när de gick ner i vinterdvalan behöver bara äta och växa till några veckor för att bli könsmogna och börja föröka sig. 

Äggläggning

Parningar förekommer från juni till säsongens slut. Snigeln parar sig normalt flera gånger. Sniglar är hermafroditer, dubbelkönade. Det betyder att de är hanar och honor på en gång. Så hittar snigeln ingen partner kan den befrukta äggen med egenproducerad sperma. I Sydsverige börjar äggläggningen redan i juni. En mördarsnigel kan producera upp till 400 ägg under sin livstid. Äggen läggs i grupper om 10-30, i gropar som snigeln grävt eller öppet på jord, i löv och kompost. Gärna under fuktiga förhållanden. Äggläggningen kan pågå under flera månader. 

Är det en torr sommar dör normalt en betydande andel ägg och ungdjur. Under regnrika somrar är överlever fler. Utvecklingen från lagt ägg till kläckt snigel tar cirka fyra veckor.  Snigeln behöver sedan ytterligare fyra veckor för att bli könsmogen. Vid höga temperaturer kan utvecklingen gå något snabbare. Äggen är 3-4 mm och vid födseln är snigelungarna ca 1 cm.

Senast uppdaterad: 2022-04-27 11:10