Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Svart skogssnigel

Svart skogssnigel är en av våra 23 kända snigelarter i Sverige. Läs om snigelns kännetecken, var den finns och vad den lever av.

Kännetecken

Svart skogssnigel (Arion ater) är vanligtvis helt svart. De förekommer också som nästan helt vita eller vita med svart rygg (se bild). Svart skogssnigel är en av våra största inhemska skogssniglar, de kan bli upp till 10-15 cm långa. Slemmet är färglöst eller svagt gulaktigt. 

Andningshålet sitter framför mantelns mitt och ryggen är jämnt välv baktill (se bild). Det finns en annan art som också ofta är svart Gråsvart kölsnigel  men den är mer långsmal, har andningsöppningen bakom mitten av manteln, och ryggen har en köl baktill. Båda arterna är inhemska.

Förekomst

Arten förekommer huvudsakligen i skogsmark av olika typer men även i öppna biotoper och trädgårdar. Svart skogssnigel är den vanligaste av de stora svarta sniglarna som syns ofta vid regnigt och fuktigt väder. Den är allmän i Syd- och Mellansverige upp till Mälardalen, i kustlandet upp till södra Hälsingland.

Svart skogssnigel lever av svamp, gröna växter och multnande växtdelar. 

Senast uppdaterad: 2017-11-03 09:00