Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Röd skogssnigel

Röd skogssnigel är en av våra 23 kända snigelarter i Sverige. Läs om snigelns kännetecken, var den finns och vad den lever av.

Kännetecken

Röd skogssnigel (Arion rufus) är vanligen mörkt tegelröd men den kan variera i färg och alla typer av röda och bruna färger förekommer. Den kan ibland vara helt svart. Den kan bli något större än den svarta skogssnigeln, ibland upp till 15-17 cm lång. Slemmet är gult eller orange.

Förekomst

Röd skogssnigel kommer ursprungligen från Centraleuropas lövskogar. Den har ofta utplanterats avsiktligt som en vacker trädgårdsdekoration. Det första fyndet i Sverige gjordes i Slottsskogen i Göteborg 1850 av A.W. Malm, som då var chef på Göteborgs Naturhistoriska Museum. Snigeln hade antagligen hamnat i Göteborg med importerade växter som köpts in till Slottsskogen. När Gustaf V och drottning Viktoria lät bygga Solliden på Öland i början av 1900-talet planterade man ut röda skogssniglar från Tyskland i parken. Sniglarna har sedan spridit sig på Öland.

Senare har den röda skogssnigeln upptäckts på flera håll bl a i Stockholmstrakten, i Närke, Östergötland och Skåne. I några fall vet vi att de flyttats dit från Öland, Frankrike eller Danmark av trädgårdsägare. Påfallande ofta hittar man den i närheten av någon handelsträdgård. Troligen har sniglarna hamnat där med importerade växter. Arten har spridda förekomster i Syd- och Mellansverige. Den kan också spridas oavsiktligt med trädgårdsväxter. Den röda skogssnigeln trivs i lövskog, och sprids bara långsamt. 

Röd skogssnigel är en vacker snigel som inte orsakar någon nämnvärd skada i trädgården. 

Senast uppdaterad: 2017-11-03 08:45