Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Skicka in sniglar för artbestämning

Vet du inte vad det är för snigel du hittat? Vi hjälper gärna dig att göra en artbestämning. De större arterna av skogssniglar är svåra att artbestämma utan att göra en anatomisk undersökning. Såhär skickar du in sniglar.

Skicka gärna in bilder på sniglar till oss för artbestämning!

För att artidentifieringen ska gå så lätt som möjligt så fotografera snigeln ur tre vinklar där man ser de karaktärer som är viktiga:

1. Rakt ovanifrån
2. Undersidan – vänd på snigeln!
3. Högersidan – så att andningsöppningens läge syns och hur eventuella band förhåller sig till denna öppning.

Det går bra att skicka in levande sniglar till oss också – be i så fall oss att skicka ut en transportask! I vissa fall kan det vara nödvändigt att man gör en s.k. dissektion, d.v.s. att man tittar på snigelns anatomi, för att artbestämningen ska bli säker.

Så skickar du in sniglar

Ta gärna kontakt med oss innan du skickar in sniglar. Lägg några levande sniglar i en tunn ask med lufthål. Har du ingen lämplig ask, ring eller maila till oss så skickar vi en. Välj gärna sniglar som är så olika som möjligt i färg. Om möjligt, skicka ett par exemplar av sniglarna, detta för att vi skall kunna göra en säker identifiering. Lägg i lite mossa, gräs eller något annat grönt som håller fuktigheten uppe i asken. Undvik att få med stenar och jord. Sniglarna måste kunna andas, ha därför ingen plastpåse runt asken, men gärna ett par lager tidningspapper.

Viktiga uppgifter

Lägg i en lapp med ditt namn och adress, telefonnummer, e-postadress och uppgifter om fyndplats i kuvertet, men inte i asken. Har du box- eller postlådeadress, så beskriv så noga som möjligt var du hittat sniglarna. Bifoga gärna karta eller koordinater.

Skicka asken och uppgifterna som A-post brev till följande adress: 

Göteborgs Naturhistoriska Museum 
Ted von Proschwitz 
Box 7283 
S-402 35 Göteborg. 

Det kan dröja några veckor innan du får svar, men det kommer. Alla får svar kostnadsfritt.

Vi följer spanska skoggssnigeln

Utan hjälp från drabbade trädgårdsägare, allmänt naturintresserade personer och den uppmärksamhet som sniglarna fått i massmedia hade spridningsprocessen inte varit möjlig att följa. Spanska skogssnigelns spridning i Sverige utgör ett unikt tillfälle att studera hur en ny djurart sprids i ett nytt område. Inte på något håll i Europa har denna process kunnat följas så i detalj som i Sverige.

Senast uppdaterad: 2021-05-17 14:34