Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Vad har mångfalden av fladdermöss med världshälsa att göra?

FORSKNING I ett pågående, internationellt forskningsprojekt i länder och områden där malariautbrott är vanliga undersöks vilken roll mångfalden av fladdermöss spelar för att hålla nere myggförekomst och malaria.

I samarbete med forskare i Mocambique, Kenya och Indonesien undersöker vi hur mångfalden av fladdermusarter påverkar myggpopulationerna i områden som ofta är drabbade av malaria. Infektionssjukdomen malaria smittar via myggor som bär på en parasit. Det finns ungefär 1400 arter av fladdermöss i världen. Många fladdermusarter äter myggor men hur detta varierar mellan arter, områden och över året har vi sämre kunskap om enligt museets intendent, fladdermusforskaren Magnus Gelang som driver projektet.

Spillning från fladdermöss som lever i närheten av människor samlas in. Detta görs i olika områden under regnperioder när det är mer gott om malariamygg samt under torrperioder när myggen är färre. Vid analys av spillningen hämtar forskarna bland annat kunskap om vilka arter av mygg fladdermössen äter men också hur stor andel av födan de utgör.

- Genom att bygga och sprida kunskap om vilken roll fladdermöss spelar för att hålla nere och stabilisera myggförekomsten hoppas vi på att både öka viljan att skydda och värna om fladdermössen, den biologiska mångfalden och samtidigt hjälpa till att hålla nere malaria. 

Projektet har stöttats av Kungliga Vetenskaps- och Vitterhetssamhället.

Den här artikeln publicerades på World malaria day den 25 april. En dag som instiftats av World health organisation (WHO) för att uppmärksamma arbetet med att förebygga och bekämpa malaria. Malaria drabbar årligen runt 250 miljoner människor världen över. Malaria kostar många liv och vidmakthåller en ond cirkel av orättvisa, människor som lever i fattigdom är de som drabbas mest.

Senast uppdaterad: 2024-04-25 16:07