Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Lämna in upphittade djur

Var med och hjälp till att förbättra museets vetenskapliga samlingar genom att lämna in upphittade avlidna djur. Museet bedriver numera främst passiv insamling, vilket innebär att vi tar hand om material som kommer in i form av donationer.

Hör av dig om du hittat ett djur

Vi tar tacksamt emot de bidrag allmänheten lämnar in av upphittade, avlidna djur. Ofta kan vanliga oansenliga arter vara minst lika intressanta, eller till och med intressantare, än ovanliga spektakulära arter. Därför får du gärna höra av dig om du hittar ett avlidet djur, det kan vara så simpelt som en småfågel som flugit mot rutan, eller en sork som katten kommit in med. Skriv datum, plats och upphittare på en lapp och lägg denna tillsammans med djuret i frysen, kontakta sedan oss via telefonnumret nedan. Observera att vi inte tar emot levande djur. 

Viktiga uppgifter att skicka med

För varje enskilt djur museet tar emot måste det finnas information om fyndplats, tidpunkt och upphittarens namn. Material utan dessa uppgifter saknar vetenskapligt värde och kan inte ingå i samlingarna. Informationen lagras ihop med djuret och blir sökbar information i kataloger och databaser.

Upphittade valar 

Har du hittat en val, säl eller annat marint däggdjur? Vi vill gärna ta del av din observation. Kontakta oss på numret nedan. Representanter från museet ingår i ett nätverk som arbetar med valobservationer i svenska vatten. Nätverket har en webbplats, vilken fungerar som en öppen portal för de som är intresserade av valar i svenska vatten men också för dem som vetenskapligt behandlar observationerna. Hjärtat i portalen är rapporteringen som kan bestå av videosnuttar, foton, systematiska formulär eller bara några meningar från någon som gjort en observation.

Statens vilt

Vissa däggdjurs- och fågelarter som ligger i riskzonen för illegal jakt klassas som statens vilt, och skall lämnas in till polisen eller Naturhistoriska museet. Exempel är de stora rovdjuren, utter, valar, flertalet rovfåglar och ugglor, härfågel med flera. Om du påträffar ett dött djur i naturen som du tror går under statens vilt, hör av er till oss på telefonnumret nedan.

Läs mer om Statens vilt här (länken öppnas i nytt fönster)

Kontakt inlämning av djur samt upphittade valar

Magnus Gelang
Tfn: 010-441 42 43 Mobil: 076 141 85 71
Jourtelefon, samlingsavdelningen: 0737-58 89 25

Senast uppdaterad: 2022-08-01 12:01