Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Nässelsoppa serverad med panerade strandsnäckor och kirskål

Fakta om råvarorna:

Strandsnäckor plockar man i strandbrynet på klippiga stränder vid västkusten i stort sett året om. Vem visste att de passar så bra med brännässlor?  

Brännässlor är en vanlig växt och faktiskt en av de mest näringsrika vi har i Sverige. Om du tittar nära på en brännässla kan du se att den har som små hår över stjälken och på bladen. Dessa hår är ihåliga och innehåller en blandning av acetylkolin, histamin och myrsyra. När något djur eller människa råkar komma åt nässlan bryts håren av och nässlans gift läcker ut på huden. Giftet försvinner dock när du kokar eller torkar bladen.

Nässlor kan du plocka från mitten av april, eller genast när snön har smält, och därefter hela våren, sommaren och fram till nästa snö. Det späda nässlorna är godast. Finns i trädgårdar.

Kirskål kan plockas hela våren och sommaren. Finns i trädgårdar.

Recept:


Ingredienser:

Brännässlor

Lök

1 msk mjöl

Torrt vitt vin

Grönsaksbuljong

Mjölk

Grädde

Kirskål

Salt

Peppar

Muskot

Mängderna är lite ungefärliga, en skvätt här, en nypa där tills det blir gott.

Gör så här:

  1. Rensa, skölj och förväll nässlorna i vatten några min. Sila av vattnet och krama ur nässlorna.
  2. Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i smör i en stor kastrull.
  3. Pudra över mjölet och tillsätt nässlor, buljong, vin, mjölk och grädde. Låt koka ca 5 min.
  4. Mixa soppan så att nässlorna delas sönder.
  5. Garnera med kirskål och strandsnäckor

Senast uppdaterad: 2022-07-14 17:27