Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Fiskar, grod- och kräldjur – med mera

Här hittar du hajar, rockor och andra fiskar från Sverige och övriga världen men också alligatorn Smilet, jättelandsköldpaddor och många andra arter. Evolutionär utveckling går som en röd tråd, från sjöstjärnor och tagghudingar – som faktiskt är nära släkt med oss ryggradsdjur – till en kvastfening och de första djuren med fyra ben: groddjuren.

I utställningen kan du även lära dig mer om evolutionsforskningens historia, från Linné och Darwin till dagens genetiska forskning med Kerstin Johannesson och Svante Pääbo.

Här finns också en stor nyhet för våra mindre besökare: ett helt nytt barnspår. Vår maskot Mullward Grusnos har en hel del att berätta för alla nyfikna barn. Kom och upptäck djuren – gammal som ung!

Nobelprisad forskning

I museets nya utställningar finns den senaste forskningen. Här kan du till exempel lära dig om nobelprisvinnaren Svante Pääbo och hans vetenskapsområde, paleogenomik. /Läs mer >

Fotograf: Torkild Bakken

Nakensnäckan

De ser ut som små sagoväsen eller undervattensfjärilar och trivs på den svenska västkusten. Möt nakensnäckan!

Fotograf: Matz Berggren

Paradoxmasken

Den ser oansenlig ut, men paradoxmasken är en evolutionär nyckelspelare – och nära släkt med människan.

Sjögurkan

Sjögurkor saknar både hjärta och hjärna, men har ändå en mängd förmågor som gör dem till sanna överlevare. /Läs mer >

Senast uppdaterad: 2022-12-06 13:23