Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Människans evolution

Kunskapen om människans ursprung utvecklas ständigt. Moderna forskningsmetoderna gör det möjligt att analysera gamla fynd på nya sätt, till exempel kan forskare analysera arters släktskap genom att undersöka dna ur ben och tänder. För varje nytt fossilfynd infogas en ny pusselbit i det stora nätverk av data som finns samlat om våra föregångare.

En teori som har omprövats är den om att människan blev människa när hon började använda verktyg. Forskare har hittat stenverktyg som är mycket äldre än de första fynden av moderna människor. Dessutom vet vi idag att många djur använder verktyg.

I den här delen av utställningen berättar vi mer om de olika människoarterna, från Sahelanthropus tchadensis, en av de äldsta i vårt släktträd, till Homo sapiens som är den enda människoart som är kvar i dag.

Senast uppdaterad: 2022-12-07 08:25