Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Föredrag: Fågelsång - ett spännande forskningsämne

Fredag 19 april kl. 18.15-19.00 (Obs! På Stadsbiblioteket) / Läs mer >

Om föredraget

Tänk om våren vore tyst. Rachel Carsons bok “Tyst Vår” från 1962 avslöjade hur miljögifter dödade fåglar i massor. Tanken på en vår utan fåglarnas sång var skrämmande och med Rachel Carson inleddes en ny era i människans tänkande kring hur hon förhåller sig till naturen.  

Forskning visar att ju fler röster som kan urskiljas i fåglarnas kör, desto mer ökar människans välbefinnande även om hon inte har en aning om vilka arter som sjunger. 

Det finns också många likheter mellan fåglarnas sång och människans språk. Båda förmedlar komplicerad information mellan sändare och mottagare. Vi uppfattar fågelsången som vacker, men i den finns också kodad information som det mänskliga örat inte hinner uppfatta. Men med datorns hjälp kan avslöja de fina detaljerna i budskapet. Leif Lithander, doktorand Institutionen för biologi och miljövetenskap, Göteborgs universitet, samt ordförande i museets vänförening Göteborgs biologiska förening.

Praktisk info

Kostnad: Gratis
Plats: Göteborgs stadsbibliotek, Hörsalen.

Visningen är en del av Vetenskapsfestivalens program. Läs mer om Vetenskapsfestivalen här >>

Senast uppdaterad: 2024-03-26 11:20