Bensamlingen
Bensamlingen på Göteborgs Naturhistoriska Museum består av drygt 18 000 skelett och skelettdelar. I samlingen ingår samtliga grupper av ryggradsdjur från hela världen och i det unika benlexikonet finns ett användbart redskap för forskare från flera discipliner.
En av norra Europas största bensamlingar
Bensamlingen på museet tillhör en av de största i Nordeuropa. Samtliga grupper av ryggradsdjur finns representerade. Tyngdpunkten ligger på västsvenska däggdjur, fåglar och fiskar. Större skelettserier finns från bland annat knubbsäl, tumlare och berguv. Dessutom finns ett stort svanmaterial som inkommit genom Sven Mathiassons forskningsarbeten. Även skelett från husdjur ingår i samlingen.
Bland de nära 600 valskelett är några av de stora arterna representerade med hela sitt skelett. Större serier finns dessutom från däggdjur från Afrika (H. Skoogs, D. Sjölanders och B. Wennerbergs expeditioner), Indonesien (W. Kauderns expediton till Sulawesi) och Sydamerika (L. Söderströms insamling i Equador).
Ett annorlunda lexikon
I anslutning till bensamlingen finns en bestämningssamling, det så kallade benlexikonet. Benlexikonet är en jämförelsesamling. En fullständig uppsättning ben från flertalet nordeuropeiska däggdjur, fåglar och fiskar finns systematiskt ordnade. Ett benfynd går att jämföra med samma benslag från olika arter. På så vis kan man utifrån ett enda ben av ett djur göra en artbestämning.
Ett viktigt hjälpmedel för forskningen
Benlexikonet är ett viktigt hjälpmedel för zoologer, arkeologer och osteologer. I sediment och vid arkeologiska utgrävningar hittar man ofta lösfynd av ben. Går de benen att artbestämma kan materialet berätta om djurlivets förändringar de senaste 13 000 åren.
Ben från stenåldern ger till exempel information om människans jaktbyten och matvanor. Ben från utgrävningar i de medeltida städerna ger oss inte bara kunskaper om tidens matvanor utan också hur husdjurens storlek förändrats genom tiderna.
Benlexikonet utformades av tidigare intendent Johannes Lepiksaar till ett utmärkt arbetsredskap, där lättillgänglighet utgör grundprincipen. Bensamlingen används regelbundet av forskare från olika discipliner.
Kontakt bensamlingen
Magnus Gelang
Tfn: 010-441 42 43 Mobil: 076 141 85 71
Epost: magnus.gelang@vgregion.se