Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Vertebratsamlingen

Samlingen av ryggradsdjur omfattar fiskar, groddjur, kräldjur, fåglar och däggdjur. I museets samlingar finns över 100 000 ryggradsdjur.

Däggdjurssamlingen

Däggdjurssamlingen består av drygt 10 000 exemplar. Ungefär 3000 av dem är monterade eller förvaras som skinn, knappt 2 000 är spritpreparat. Samlingen innehåller många sällsyntheter, bl. a. ett skinn av pungvarg som är en utdöd art sedan 1933. Den omfattar även ett stort, unikt material från Sulawesi i Indonesien och från Madagaskar. Hela däggdjurssamlingen finns sökbar i vår databas. 

Fågelsamlingen

Fågelsamlingen består av drygt 30000 exemplar, där merparten är fågelskinn men vi har även skelett, monterade fåglar och en mindre del som spritpreparat. Dessutom ingår ungefär 550 spritpreparat. Hälften av fågelskinnen kommer från svenska fåglar och hälften från arter utanför Sverige. I museets samling av fåglar ingår ovanliga arter såsom den utdöda vandringsduvan och subfossilt skelett av garfågel. Samlingarna innehåller bland annat intressant material från Equador, Sudan och Indonesien. Det mesta av det monterade materialet finns att se i utställningarna. Hela fågelsamlingen (med ett fåtal undantag) finns sökbar i vår databas. Du kan även läsa om vår äggsamling här. 

Reptil- och amfibiesamlingen

I den herpetologiska samlingen ingår ca 18 000 exemplar av kräl- och groddjur fördelade på ca 9 000 nummer. Stora delar av materialet kommer från geografiska områden som Europa, Medelhavsområdet och Västra Asien, liksom från Norra Sydamerika, Indonesien och södra Afrika. En betydelsefull del är samlingen av huggormsarter, huvudsakligen från Europa och Asien. Samlingen innehåller mycket typmaterial. 

Fisksamlingen 

Fisksamlingen består av knappt 10 000 poster, och ungefär det dubbla antalet exemplar. Den övervägande delen av fiskmaterialet är konserverad i sprit, medan något hundratal exemplar är monterade. Samlingen av svenskt fiskmaterial började att byggas upp runt 1840, medan de första utländska fiskarna är från 1900-talets början. 

En stor del av det utländska fiskmaterialet kommer från större expeditioner, som till exempel Stillahavsexpeditionen av Sixten Bock (1917-18) och Svenska Djuphavsexpeditionen av Orvar Nybelin (1947-48). Museets material har legat till grund för ett flertal nybeskrivningar av fiskar, och typmaterialet finns i museets typsamling. 

Kontakt vertebratsamlingen

Magnus Gelang
Tfn: 010-441 42 43 Mobil: 076 141 85 71

Senast uppdaterad: 2021-02-02 14:40