Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

De siamesiska tvillingarna

En del av samlingarna

De siamesiska tvillingarna är en del av samlingarna på Göteborgs naturhistoriska museum. Det är ett medicinskt preparat som ursprungligen kommer från stadsläkarens mottagning. År 2011 togs de ur naturaliekabinettet i basutställningen. Naturaliekabinetten var en gång en seriös föregångare till de naturhistoriska museerna men flera av dem tenderade att bli mer kuriosakabinett. Preparatet med tvillingarna hade inte tidigare exponerats i ett naturaliekabinett.

Efterfrågat objekt av besökare

De siamesiska tvillingarna har varit ett efterfrågat objekt av besökande. De har tidigare varit ett av kännetecknen för museet. De har också varit något som de allra flesta minns efter sitt besök. Sedan 2011 har burken med tvillingarna varit placerad i ett slutet rum och visats för mycket intresserade besökare, till exempel de som åkt långt för att få se dem eller har särskilda anledningar. Denna placering är inte bra och riktigt värdig ur ett etiskt perspektiv och därför återgår de siamesiska tvillingarna till att förvaras i museets magasin.

Visas inte efter 1 juni 2017

Från 1 juni 2017 kommer de siamesiska tvillingarna inte längre vara tillgängliga för att visas för allmänheten. De siamesiska tvillingarna förvaras i museets magasin. 

Senast uppdaterad: 2018-09-03 11:16