Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Jubileum: 100 år i Slottsskogen

Kollage med bilder från museet

I år är det 100 år sedan Göteborgs naturhistoriska museum öppnade dörrarna för besökare i den nya byggnaden i Slottsskogen. Det vill vi fira tillsammans med er under året. Ta del av utställningar, jubileumsprogram, berättelser och mycket mer.

I 100 år har vi funnits i Slottsskogen och det ska vi fira. Under året kommer vi att ha massor med jubileumsaktiviteter, spännande föreläsningar och utställningar som kopplar an till vår historia i Göteborgs gröna lunga.

Under året kommer vi löpande fylla på sidan med nya artiklar och intressant innehåll så kom gärna tillbaka hit för att upptäcka fler nyheter från vårt jubileum i djur- och naturriket.

Bild på Göteborgs naturhistoriska museum

Kalendarium

Ta del av allt som du kommer kunna uppleva under jubileumsåret.

Dela med dig av dina minnen!

8 juli 2023 är det 100 år sedan Göteborgs naturhistoriska museum öppnade upp för besökare i den då nyuppförda byggnaden i Slottsskogen. Nu söker vi dina bilder och berättelser från Göteborgs naturhistoriska museum!

Bild på glasburkar med djur där en orm äär i fokus

Forskning

I museets vetenskapliga samlingar finns 10 miljoner djur, 18 000 skelett och skelettdelar från ryggradsdjur, 18 000 geologiska objekt och mer än 25 000 foton från expeditioner och forskningsresor. Samlingarna används regelbundet av forskare från hela världen.

Bild på person som står bland samlingar av fåglar och håller en fladdermus

Bakom kulisserna

Här får du möta personal och zoologiska hyresgäster på museet. Vad finns det för glömda guldkorn och vem har bott här längst? Vad händer egentligen i rötkammaren? Minns någon invigningen 1923 och hur går planeringen med årets jubileum?

Bild på en person som filmar med mobilen.

Naturen genom linsen

Sedan mitten på 1800-talet har kameran varit ett viktigt redskap i mötet med naturen, både för den naturvetenskapliga forskningen och för amatörens passionerade undersökningar av växter, djur och geologi.

bild på en skylt med växter framför jubileumsängen

Jubileumsängen

Våren 2022 såddes de frön som blev början på museets jubileumsäng – med förhoppningen att den ska stå i sin fulla prakt lagom till sommarens firande. Ängen främjar både ögats betraktelse och de kräsna pollinationer som flyger runt i Slottsskogen. Här kan du följa utvecklingen.

Bild på glasburkar med bläckfiskar

Anekdoter och andra halvsanningar

Under museets långa historia har många myter och mysterier framvuxit och även i djurvärlden möter vi påståenden om hur det förhåller sig med jättebläckfiskar, enhörningar och medeltida mördarsniglar. Här försöker vi reda ut hur det hela ligger till.

Människor på museet

Verksamheten på Göteborgs naturhistoriska museum är resultatet av många människors kunskap och engagemang. Här får du möta några av dem.

Senast uppdaterad: 2024-02-02 10:52