Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Legenden om Kraken

Bild på stormande hav

Genom historien har det bland sjöfarare ryktats om ett monster med långa tentakler som drar ner fartyg i havsdjupen. Till och med Carl von Linné har dokumenterat detta märkliga fenomen som sägs dölja sig under ytan. Men vad rör det sig egentligen om för djur…?

Norska sjöfarare har sedan urminnes tider berättat historier om Kraken, ett havsmonster, stort som en ö. Monstret beskrivs ofta som en enorm bläckfisk med långa tentakler, kapabel att dra ner fartyg i djupet. Oftast ligger Kraken stilla på botten mellan Norge och Grönland. Erfarna fiskare vet att stora fiskstim gärna samlas runt den sovande Kraken, men de fiskare som lockas av de rikliga fångsterna måste se upp, för vaknar Kraken går den till anfall.

Linné dokumenterar Kraken

På 1700-talet ger Carl von Linné ut en bok där han delar in alla kända växter och djur i grupper. De som är nära släkt med varandra placeras i samma grupp. Kraken placerar Linné in i gruppen med åttaarmade bläckfiskar.

Carl von Linné räknas som en stor forskare och vissa menar att han är den moderna biologins fader, hade han verkligen tagit med Kraken i sin bok om han inte var säker på att den fanns?

Andra forskare har sett kaskelotter med ärr efter enorma sugkoppar på kroppen och i haven runt Grönland har det hänt att fiskebåtar försvunnit ner i djupen. Kan det vara Kraken som ligger bakom dessa händelser?

Osannolik myt

Stora delar av havsdjupen är ännu relativt outforskade och nya arter hittas än i dag. Det är ändå inte troligt att ett djur stort som en ö hade kunnat hålla sig gömd nere i havet. I dag tror man att berättelserna om Kraken uppkommit efter att sjömän fått se skymten av jättebläckfiskens armar.

Kanske har historierna med tiden bättrats på och bläckfisken framstått som lite större än den var i verkligheten? Kaskelotter äter gärna jättebläckfisk och det är sant att man sett ärr på deras kroppar orsakade av jättebläckfiskens tentakler.

Och det här med att fiskebåtar försvunnit är kanske inte så konstigt med tanke på det stormiga havet utanför Grönland. Förr i tiden varnade berättelserna om Kraken oss människor från att fiska i områden med till synes oändligt mycket fisk. Kanske kan vi i dag låta Kraken påminna oss om att utnyttja havets resurser mer hållbart?

Författare: Johan Lindblom, digital kommunikatör

bild på troll vid vatten

Är du intresserad folktro?

I vår digitala utställning Trollbunden har vi samlat spännande artiklar och ämnen som berör myter, folktro och källkritik.

Senast uppdaterad: 2023-04-19 19:49